Lykke-Per - en filmaktuel klassiker


En af dansk litteraturs allerbedste bøger, Lykke-Per, er nu blevet til en ny storfilm fra den Oscar-vindende instruktør Bille Augusts hånd.

Lykke-Per er den delvist selvbiografiske roman af den danske forfatter Henrik Pontoppidan. Romanen udkom i otte bind i løbet af årene 1898-1904, og kaldes samtids- og udviklingsromanen over dem alle. Romanen handler om præstesønnen Per Sidenius, som stræber efter lykken og frigørelsen fra barndomshjemmets snævre religiøse rammer og forfølger et liv som ingeniør i den gryende industrialiseringstid.

Forfatteren Henrik Pontoppidan ville som ung selv revolutionere verden og gøre op med den fædrene tro ved først at ville være ingeniør, siden højskolelærer og forfatter. De bøger, Pontoppidan skrev i sin ungdom, var stærkt samfundskritiske og levede op til Georg Brandes’ parole om at sætte problemer under debat. Hans store romaner fra omkring århundredeskiftet tegner et rigt og mangefacetteret portræt af brydninger og spændinger i det danske demokratis barndomsår.

Læs hele portrættet af Henrik Pontoppidan på Forfatterweb her.

Henrik Pontoppidan modtog i 1917 Nobelprisen, som han delte med Karl Gjellerup, for "sine autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark."

 

 

 

 

Mere om Henrik Pontoppidan på nettet

 

Følg linksene nedenfor, hvis du vil vide mere om den store, danske forfatter Henrik Pontoppidan og hans hovedværk, Lykke-Per.

På Filmstriben kan du desuden se flere film af instruktøren af den biografaktuelle Lykke-Per, Bille August.

 

 

Læs portrættet af Henrik Pontoppidan på Forfatterweb

Forfatterweb

Læs Litteratursidens tema om Lykke-Per

 

Se flere film af Bille August på Filmstriben

 

Filmstriben

 

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten