15. september 2017

Har du en rigtig Tycho Brahes dag?

 

Tycho Brahe – eller på dansk Tyge Ottesen Brahe – var en dansk adelsmand og verdensberømt astronom. (Det er dog ikke ham på billedet)

 

Den 11. november 1572 observerede han ’en ny stjerne (nova stella)’ i stjernebilledet Cassiopeia, og ud fra hans beregninger fandt han ud af, at det traditionelle verdensbillede, arvet fra oldtidens Aristoteles, ikke var uforanderligt. Stjernen, en såkaldt supernova, kunne Tycho regelmæssigt observere til dens styrke var helt aftaget i marts 1574. Men allerede året inden havde han på latin udgivet sin lille bog De nova stella, som hurtigt gjorde den blot 27 år gamle forfatter berømt.

 

I 1576 fik Tycho Brahe den lille ø Hven af Frederik 2., og her opførte han de to observatorier Uranienborg og Stjerneborg.

 

"Tycho Brahes dage"

Under et ophold i Prag fik Tycho Brahe til opgave af Kejser Rudolf II at lave en liste over særligt uheldige dage i løbet af et år. Der er dog uenighed om listen rent videnskabeligt holder stik, men begrebet "en Tycho Brahes dag" er i dag meget anvendt i almindeligt sprogbrug og hentyder til en dag, hvor alt simpelthen er gået skævt - som det kan opleves i videoen herunder...

  

 

Spørg Biblioteksvagten