26. september 2017

Opråb til forældre: Skru bissen på for at få jeres børn til at læse mere

Af Maria Sjøblom, leder for Service og Aktiviteter ved Aalborg Bibliotekerne.

Som områdeleder ved Aalborg bibliotekerne og som repræsentantskabsmedlem i Danmarks Biblioteksforening, har jeg set frem til at læse resultatet af Tænketanken Fremtidens Bibliotekers rapport ”Børns læsning 2017”. Det viste sig at blive lidt af en gyser!

Færre børn læser i deres fritid, og faldet er især stort for pigerne. Bibliotekerne arbejder konstant på at fremme børns lystlæsning og sprogudvikling. Dét gør skoler og institutioner såmænd også, men vi kan altså ikke gøre det alene – forældrene må også komme endnu mere på banen.

Skru bissen på!

Der er masser af gode råd at hente og Politiken bragte f.eks. tirsdag d. 19.9 ti gode råd fra dygtige biblioteksfolk om, hvordan vi skaber rum til lystlæsning i familien (link til artiklen - kun for abonnenter). Det er et rigtigt godt sted at starte, men som forælder mener jeg, at vi skal skrue bissen mere på.

Det handler jo om vores børns mulighed for at udvikle et nuanceret sprog, for at blive trænede læsere, der kan følge med på deres fremtidige studier – og ikke mindst deres mulighed for at kunne spejle sig i et utal af skæbner og nye universer.

TV2Nord var forbi Aalborg Bibliotekerne d. 27. september og interviewede bl.a. Maria Frey Sjøblom om bibliotekernes indsats for at få folk til at læse og forældrenes rolle i at få det til at lykkes. Indslaget starter 13 min inde i klippet.

Hård konkurrence fra sociale medier og streamingtjenester

Litteraturen åbner verden for vores børn, så hvorfor er det så svært? Som mor til to piger i hhv. 3. og 5. klasse oplever jeg selv udviklingen. Der er konstant bud efter dem for at checke deres Snapchat, for at se det nyeste på Youtube (eller selv uploade film), tjekke hvem der har liked opslaget på Instagram og der er altid en spændende film eller serie til rådighed på Netflix.

Men er det ikke også en vigtig egenskab, at kunne koble fra? Det er noget, jeg som voksen synes er svært og det er bestemt ikke lettere for børn. Så lad os hjælpe dem ved at bestemme at de SKAL læse i deres fritid.

Hjemme hos os bliver iPads og telefoner inddraget ½ time før sengetid hver eneste dag. Jeg står selvfølgelig klar med et udvalg af gode bøger, men har også krav om, at en bog læses færdig, før der bliver zappet videre til den næste. Fordybelse er nemlig også en dyd, der skal trænes.

Det er en hård kamp

"Jaja Maria – det lyder jo alt sammen meget nemt, men er det ikke lidt sværere end det?" Jo det er det. For der er jo kun lige fem minutter tilbage af serien, der mangler tre minutter før videoen er uploaded til Youtube eller der mangler liiige svar på en sms. Her nytter det ikke at blive blødsøden og bøje sig.

Det kræver et vist overskud, men det er vigtigt at holde fast - og på et tidspunkt (eller når deres uploads er blevet afbrudt et par gange) lærer poderne faktisk at få afsluttet de digitale medier i god tid.

Det er en fantastisk følelse, når vi så i stedet er nødt til at indskærpe over for pigerne, at bogen altså skal lukkes til sengetid – selvom den er helt vildt spændende lige nu.

Så er missionen lykkedes og vi kan bruge mange hyggelige stunder på at tale om handlingen, persongalleriet og de mange verdener, mine børn får besøgt i bøgernes verden.

Så ”HOLD FAST!” er mit råd til jer forældre – I vil gøre jeres børn en kæmpe tjeneste, der kan ruste dem til livet på SÅ mange måder.

Stor interesse for litterære arrangementer på biblioteket

På Aalborg Bibliotekerne oplever vi faktisk, at børnene er vældig interesserede i vores litterære arrangementer. Både når børnene deltager i fritiden eller som en del af undervisningen.

Børnene er for eksempel vilde med at møde forfattere i virkeligheden og i at kombinere bøgerne med de nye digitale medier, som de er så hjemmevante i.

Sammen med Skoleforvaltningen kørte vi et stort projekt, hvor 28 5. klasser lavede små film med trailers for bøgerne. På Hovedbiblioteket mødes 10-15 børn hver uge med en bibliotekar for at være fælles om interessen for læsning. Her er såmænd også en ordblind dreng, der læser den fælles bog som lydbog. Klubben har plads til flere bogelskende piger og drenge.

Til årets Readathon er der til gengæld fuldt booket. Her mødes 40 børn og unge til en 24 timers læsemarathon.

Der er altid hjælp og inspiration at hente på biblioteket

Bibliotekets medarbejdere er altid klar på at hjælpe med at finde den helt rigtige bog til dit barn. Der findes også masser af gode emnelister på bibliotekets hjemmeside. Endelig kan børnene hjemmefra låne gode bøger (og lydbøger) på EreolenGO og børnebibliotekerne fælles hjemmeside biblo.dk er et rent slaraffenland for børn i alle aldre.

Kort og godt: Lad os hjælpes ad og vende udviklingen sammen.