30. oktober 2017

Børnene har fundet deres bogfavoritter

Børnenes bedste bøger 2017

Youtuberen Rasmus Brohave har skrevet ”Bedste bog, man bliver klog af”, mens Anders Matthesen har skrevet bogen med den ”Bedste handling”.

Det mener i hvert fald landets børn, der har afgjort Orlaprisen og stemt om, hvad der har været cremen inden for børnebøger de seneste to år.

I alt er der blevet afgivet næsten 50.000 stemmer i løbet af de fire uger, som børnene har kunnet stemme i fire kategorier, og vinderne blev:

Bedste handling: ’Ternet Ninja’ af Anders Matthesen

Bedste bog, man bliver klog af: ’Sådan blev jeg Rasmus Brohave’ af Rasmus Brohave

Bedste tegning: ’Gamerz, Gamer 4ever’ af Kasper Hoff og Jan Solheim

Bedste karakter: ’K for Klara 11: Er vi venner?’ af Line Kyed Knudsen

Derudover har børnene selv kunnet bestemme en kategori, som de mente burde hædres. Og her uddelte Sarah Luna Fischermann Schultz fra Østerbro i København prisen for ’Bedste indlevelse’ til sin yndlingsforfatter Malene Sølvsten for bogen ’Ravnenes hvisken’.

Modsat de senere år, hvor der kun er blevet uddelt en Orlapris til en forfatter, er der altså fem bøger, der kan kalde sig Orla-prismodtagere i år.

Orlaprisen uddelt siden 2005

Børnenes litteraturpris er blevet uddelt af DR siden 2005 – i samarbejde med blandt andre Slots- og Kulturstyrelsens ’Læselyst’-kampagne.

Søndag formiddag blev ungernes egen litteraturpris, Orlaprisen, så uddelt på DOKK1 i Aarhus med Bubber som vært. Det skete i forbindelse med den internationale børnelitteraturfestival Hay Festival, som er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus.

Prisuddelingen i Aarhus søndag var åben for alle, og blandt dem, der overrakte priserne var blandt andre kulturminister Mette Bock, ”kagemanden” Micki Cheng fra blandt andet ’Ultras sorte kageshow’ og youtuberen Kristine Sloth.

Orlaprisen lever videre i skolemateriale

Som noget nyt har DR udarbejdet skolemateriale, som tager udgangspunkt i de nominerede bøger.

Her kan dansk- og billedkunstlærere på mellemtrinnet finde inspiration og vejledning til undervisning i, fx. hvordan den perfekte hovedperson er i en bog, hvordan man opbygger spænding i en handling, og hvordan man laver en anmeldelse af en bog.

Find materialet her.

Orlaprisen har fået navn efter Ole Lund Kirkegaards navnkundige bølle, Orla Frøsnapper, fra børnebogen af samme navn.

Spørg Biblioteksvagten