4. december 2017

Tove Ditlevsen 100 år

Markant litterær personlighed Tove Ditlevsen ville være fyldt 100 år den 14. december.

Tove Ditlevsen (1917-1976) var en meget anerkendt og folkekær dansk forfatter, som hentede sin inspiration i sit eget liv som kvinde. Hun har både udgivet digtsamlinger og romaner, som har sat dybe aftryk hos flere generationer af læsere. Udover sit forfatterskab var Tove Ditlevsen også brevkasseredaktør på Familie Journalen, hvor hun gav hudløse svar og bidrog til tidens kvindedebat.

Tove Ditlevsen voksede op på Vesterbro i København i et fattigt arbejderhjem, hvor særligt det komplicerede forhold til moderen har præget hendes liv og ikke mindst forfatterskab.

 

Barndommens gade

Den mest læste og elskede bog skrevet af Tove Ditlevsen er romanen Barndommens gade, der handler om pigen Esters opvækst på Vesterbro - på godt og ondt. Bogen tager udgangspunkt i Tove Ditlevsens egen opvækst, og er siden hen også blevet filmatiseret af Astrid Henning-Jensen med Sofie Gråbøl i hovedrollen.

Lån bogen

Lån filmen 

 

Prisvinder

Tove Ditlevsen vandt flere litterære priser for sine værker, og blandt disse priser kan nævnes Emil Aarestrup Medaillen i 1954, De Gyldne Laurbær i 1956, Kulturministeriets Børnebogspris i 1959 og Søren Gyldendal Prisen i 1971.

 

Læs mere...

Læs mere om Tove Ditlevsen på bl.a. Forfatterweb, danmarkshistorien.dk og Litteratursiden:

 

Tove Ditlevsen på forfatterweb

Tove Ditlevsen på danmarkshistorien.dk

Tove Ditlevsen på Litteratursiden

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten