23. februar 2018

Med skæbnen i hænderne

Hver uge dukker de op. Til tider kommer de langvejs fra. Så har de rejst med tog eller bus i flere timer, før de møder Kristin og hendes team af jura- og erhvervsjurastuderende i Udlændingeretshjælpen.

Forleden var der én helt fra Odense -  selvom Udlændingeretshjælpen på Vesterbro i Kbh. sikkert ville have været tættere på.

Mange kommer med bekymring i blikket, problemer knyttet til rynker i panden. Det handler altid om deres nærmeste. Om at kunne få lov til at blive ført sammen med nogen, man savner. Eller få lov til at skabe sig en tilværelse her i Danmark, så man kan få lov at opleve at være en familie.

Den hårde, juridiske virkelighed
Kristin og hendes team af 30 studerende er ofte det første venlige ansigt de møder, efter at være blevet sat over for et uigennemskueligt lovkompleks, hvis forvaltere og embedsmænd ofte er fortravlede, til tider selv forvirrede og meget ofte utilgængelige.

‘Lovstoffet i den danske udlændingelovgivning er et af de absolut mest komplekse juridiske områder’, siger Kristin Assaad, der er stifter af Udlændingeretshjælpen i Aalborg.

Det er hendes team af jura- og erhvervsjurastuderende, der hver uge hjælper familier, kærestepar og enkeltpersoner i sager med blandt andet visum, opholdstilladelse, statsborgerskab, familiesammenføring og klager.

‘Det bliver ikke mindre vanskeligt af, at der hele tiden kommer ændringer, bestemmelser og tillægslovgivning, så juraen vokser og sikkert vejer flere ton, hvis man printer den. Var jeg ikke jurist, ville jeg nok også selv give op’.

Ud over det juridiske så er der selvfølgelig i mange tilfælde også udfordringer med sproget. Juridiske dokumenter bliver ikke nemmere af at være på et fremmed sprog. Udlændingesretshjælpen har ingen tolketjeneste, og klarer sig i de fleste tilfælde fint uden med egne rådgivere, der tilsammen dækker over 15 forskellige sprog.

30 studerende og 2000 sager
Kristin Assaad læser Erhvervsjura på Aalborg Universitet. Hun er stifteren og den samlende kraft i Udlændingeretshjælpen. Hver torsdag fra kl. 16-19 indfinder hun og hendes team sig på biblioteket for at hjælpe mennesker, der er stødt på grund i det danske retsvæsen.

Det hele er frivilligt - selv computerne, er deres egne. For de fleste af de 30 jurastuderende er den første gang angstprovokerende. Det at stå og være så central en del, spille så stor en rolle, i et eller flere menneskers fremtid og skæbne. Men det giver også et enormt boost til selvtilliden, når noget så lykkes -  hvilket det gør temmelig tit.

Da Inger Støjbjerg fx for et års tid siden fejrede sine 50 udlændingestramninger med kage, postede   Udlændingeretshjælpens team en lille notits på Facebook, at de da kunne fejre at have sagsbehandlet sag nr. 1000 inden for udlændingeområdet. Trods de samme stramninger.

Drevet af virketrang og god karma
Kristin lægger ikke skjul på at hun selv er drevet af en brændende virketrang og det karma-kick man kan få, når man hjælper et medmenneske.

‘Nogle af de mennesker vi har hjulpet kommer jo også forbi igen for at sige tak’, fortæller Kristin.

‘Så står man pludselig ansigt til ansigt med et barn eller en kæreste, man kun har set som et navn på en ansøgning, men som har fået mulighed for at blive bragt sammen med en af deres allerkæreste’.

Får man lejlighed til at tilbringe lidt tid sammen med den unge dynamiske kvinde, bliver det desuden tydeligt, at Kristin faktisk ser det som lidt af en forpligtigelse for sig selv, at bruge al den tid, der ikke bliver slugt af studierne i erhvervsjura, til at løfte og hjælpe dem, der ikke kan selv.

Derfor er det ud over Udlændingeretshjælpen også blevet til et søsterforetagende, Iværksætterretshjælpen, der hjælper iværksættere med det juridiske. Og ude på horisonten, venter også en online-udgave af Udlændingeretshjælpen, så dem der - på grund af afstand eller andre udfordringer - er forhindret i at indfinde sig på Aalborg Hovedbibliotek også har mulighed for at få hjælp.

Biblioteket som samlingssted
Selvom fremtiden måske byder på en mere digital retshjælp, ser Kristin netop det at have haft Hovedbiblioteket som samlingspunkt som et stort plus.

‘Det er her mit juridiske team kan møde folk i øjenhøjde’, siger Kristin Assaad.

‘Det ligger centralt og er et sted, som de fleste med en udlændingebaggrund kender i forvejen. Dels på grund af dets mange tilbud, men også den hjælp man ellers kan få’.

‘For flere af dem der kommer til os, er det også et sted at mødes og skabe indhold i en tilværelse, der ud over dagens sprogundervisning ikke altid byder på så mange nye bekendtskaber og sociale berøringsflader’.

Ud over Udlændingeretshjælpen kan du via Aalborg Bibliotekerne også hente anden hjælp og rådgivning i form af Advokatvagten, Gældsrådgivning, samt Sprog og lektiecaféer. Biblioteket er desuden åben over for lignende nye initiativer. Står du med sådan ét på hånden, kan du kontakte bibliotek@aalborg.dk.

Årets nordjyde 2018?
Kristin Assaad er i 2018 nomineret til årets nordjyde. Vinderen kåres den 21. marts 2018, hvor du via SMS kan stemme på, hvem der skal vinde titlen som Årets Nordjyde.

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten