13. juli 2018

Dét skal du læse i din sommerferie

Bøger til plænen, stranden, ventetiden i lufthavnen. Her er nogle (ukonventionelle) bud på bøger, du skal have med på ferie.

Pludselig står sommerferien der, og kalder dig ned til ro, fordybelse og afslapning med en rigtig god bog. Men hvad skal du læse?


Vi har spurgt tre af Aalborg Bibliotekernes formidlere hvilke bøger, de glæder sig mest til at læse i deres sommerferie.

Bjørnekogning og stilleliv
Som projektleder for Aalborgs litteraturfestival, Ordkraft, har Ove Hesselbjerg Rasmussen altid et forfatterskab eller en bog, der skal læses i forbindelse med det kommende festivalprogram. Men når pligtlæsningen slippes i sommerferien, vil det i første omgang være Mikael Niemis ‘At koge bjørn’, han rækker ud efter.

‘Niemi går lige i lattermuskulaturen - jamen, alene titlerne på hans bøger gør, at man ikke kan andet end trække på smilebåndet’, siger Ove, og refererer til værker som fx Manden der døde som en laks, eller Populærmusik fra Vittula.

‘Samtidig er man i hænderne på en forfatter, der har styr på det, han skriver - der vil noget - og som kan blande genrer og form som andre blander drinks!’.

Med på sommerferie tager Ove også ‘Johns Saga’ af Torben Munksgaard. Den handler om John, der i en alder af 75 år indleder et alderdomsoprør imod ungdommen og verdens forandring, der truer hans stille liv med værdier som Gammel Dansk og ting, der ikke kan googles.

‘Jeg er langt fra de 75, men det er en af den slags bøger, jeg forventer vil udfordre mig på det at blive ældre’, afslutter Ove, og kommer i tanke om, at ‘alderdom’ for øvrigt er temaet på den første af Aalborg Bibliotekernes bogcaféer, som han skal moderere til september.

Sort død og #Metoo
Hos Pia Beckman - lektør og anmelder på Litteratursiden.dk - starter denne sommers læseoplevelser hos Patrick Ness og ‘Knivens Stemme’.


Efter 10 år er ’Knivens stemme’ først for nyligt blevet udgivet på dansk, og ligesom Margaret Atwoods ‘Tjenerindens fortælling’ og Naomi Aldermans ‘Kraften’ er der tale om en bog, der afsøger kønsroller i spekulative universer.


‘Hele #Metoo-bølgen har tændt lyset, så vi nu kan se paradokserne i et samfund, som ikke er helt så rent og fint, som vi gik rundt og troede’, siger Pia.


‘Jeg synes, det er fascinerende, når man lader de samme paradokser vandre over i mere spekulative genrer som sci-fi og fantasy, hvor de kan sætte præmisser mere på spidsen’.


Med i rejsekufferten har Pia også gjort plads til lidt af en moppedreng, Minette Walters ‘De sidste timer’ (555 sider).


‘Den er der virkelig kød på’, understreger Pia, der allerede har vendt en god del af bogens sider.


Handlingen i bogen foregår under pestepidemien i 1300-tallet, hvor en veluddannet adelsfrue kæmper for sin landsbys overlevelse. Imod sig har hun den kirkelig overmagt, der ikke vil anerkende Den Sorte Død som en sygdom, men alene ser den som en straf fra Gud.


‘Det gør så ikke bogen mindre spændende, at den er skrevet af en krimiforfatter, der tager alle suspensemidler i brug fra den psykologiske thrilller, og hvis bøger er omsat til op til flere tv-serier’.

Den nye af Dennis Gade Kofoed
Jørgen Dissing - forfatter og hovedarkitekt bag Ordkrafts Generatorscenen - kniber øjnene sammen, da han får spørgsmålet om sin sommerferielæsning.


‘Jeg synes, vi lever i en fuldkommen forrykt tid. Derfor er jeg inde i en bølge, hvor alt jeg læser skal have lidt af den samme forrykthed - og skal kunne bore sig ned i den aktuelle nutidsdystopi i håbet om at komme ud på den anden side’.


‘Jeg kan ikke forestille mig en mere kvalificeret bog end Dennis Gade Kofoeds “Folkemøg”. Dennis skriver fænomenalt og har tidligere vist hvordan han kan få det mærkelige og underfundige til at stå og balancere på et helt vanvittigt plot’.


Dét læser Aalborg Bibliotekernes Læseklubber i sommerferien

Aalborg Bibliotekerne har over 30 læseklubber. Her er et udpluk fra nogle af de bøger læseklubberne sætter til livs i sommerferien

 

  1. Elena Ferrante: Napoli-romanerne
  2. Anne Marie Løn: Prinsesserne
  3. Maria Helleberg: Kvinderne fra Thy
  4. Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl
  5. Ivan Turgenev: Forårsbølger
  6. Karin Brunk Holmqvist: Glimmerbøsserne
  7. Leonora Kristina Skov - Den der lever stille
  8. Svetlana Aleksijevitj - Krigen har ikke et kvindeligt ansigt
  9. Merete Pryds Helle: Folkets skønhed
  10. Henning Mortensen: Hr og fru sørensen ser syner
Er du intereresseret i at læse med i en af Aalborgs læseklubber, så skriv til litteraturgrupper@aalborg.dk

 

Til dem på bagsædet
Sommerferien er også bilkøer og lange snoede landeveje. Vil du gerne undgå at skulle svare alt for ofte på, hvornår I er fremme, er her et par bud til underholdningen af dem på bagsædet.

Sommerferielæsning for de 0-9 årige

bit.ly/sommer0til9

 

e- og lydbøger til alle platforme og alle aldre op til 15 år.

https://ereolen.dk/

 

Brætspil
bit.ly/braetspil


Film
https://fjernleje.filmstriben.dk/

 

Og når så bilferien er overstået, og I er hjemme igen - så smut da lige forbi Universitarium, som i år er flyttet op på 1. sal i Hovedbiblioteket.
https://www.universitarium.dk/

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten