4. september 2018

Hvad vi lærte til Kulturmødet på Mors

Den 23.-25 august gæstede ca. 25.000 mennesker Nykøbing Mors til det årlige Kulturmøde på Mors. Mødet er efterhånden blevet en betragtelig del af kulturkalenderen, og er vært for flere interessante debatter og oplæg undervejs.

Blandt de mange kulturmødedeltager var Aalborg Bibliotekernes Vita Andersen og Anders Taylor Hansen. Det har taget godt en uge at fordøje indtrykkene, men nu fortæller de to kulturmødegængere om seks af de ting, de tog med sig hjem – eller som vi siger på moderne dansk:

6 takeaways fra Kulturmødet på Mors

1. Børn læser (måske) mere end nogensinde

Når undersøgelser viser, at børn og unge læser mindre og mindre, er det muligvis ikke hele sandheden. Under en debat, pointerede Frederik Hansen fra OK Monkey, at han oplever, at de unge faktisk læser mere end nogensinde – de læser bare ikke bøger. En syndflod af blogs, sms’er og sociale medier bliver dagligt konsumeret på smarttelefonen. Det er stadig nødvendigt at knække koden på, hvordan vi kan fremme børn og unges lyst til at læse bøger, da det træner fortælleteknik, indlæringsevne, sprogforståelse og legio andre fantastiske ting.

2. Du skal læse højt for dine børn hver dag

Kulturminister Mette Bock deltog tilsyneladende i alle debatter. Stort set i hvert fald. Under én af dem understregede hun vigtigheden af at læse højt for sine børn. Det skal gøres nærmest fra fødslen, og det skal gøres hver dag, kan vi løst citere hende for. Vi er ikke uenige.

3. Slip kontrollen, biblioteker!

En løs rundspørge blandt nogle af kulturmødets yngste gæster afslørede to ting; nr. 1: alle som én havde de et eller andet forhold til biblioteket og det varmer os om hjertet. Nr. 2: Vi blev opfordret til at være vildere og slippe kontrollen lidt mere – konkrete forslag bød på grillmad hver dag, lastbiler i udlånet og mulighed for at møde en pythonslange på biblioteket.

4. Forældre skal vide, hvad der sker på devices

Forældre skal følge med i, hvad deres børn foretager sig på deres devices. Det vigtige er ikke, at de sidder med hovedet i en tablet eller smartphone. Det er meget mere interessant (og sværere) at forholde sig til, hvad børnene laver på den tablet. Det er ikke acceptabelt, at melde sig ud af kampen og sige ”det har jeg ikke forstand på”. Her kan bibliotekerne måske hjælpe med at klæde forældre på til at håndtere de digitalt indfødte børn. For eksempel med noget a la ”Fortnite for forældre”?

5. Kurateret indhold er fantastisk

Til arrangementet ”Bøger på recept”, uddelte DRs Flemming Møldrup, Morsøs Bibliotekschef Ilse Klink Jakobsen og forfatter Hanne Vibeke Holst gode råd til bøger, der kunne afhjælpe publikums forskellige dilemmaer. Vi konkluderer på den baggrund, at det stadig er fedt at få en kvalificeret anbefaling, og at når udbuddet af muligheder er stadigt voksende, så er det lækkert med fagfolk, der kan kuratere noget relevant indhold, der passer til lige nøjagtigt mit behov. Lider du i øvrigt af FOMO (Fear of missing out), så skal du læse Camus.

6. Omfavn og lær af algoritmerne

Bibliotekerne skal omfavne algoritmerne og udvikle nogle systemer til at bringe samlingen i spil digitalt. Apps og hjemmesider skal hjælpe brugerne med at finde anbefalinger på bøger, de ikke vidste var fede. Kigger du på den seneste bestsellerkrimi, som der står 117 i kø til, skal vore digitale platforme være klar til at anbefale noget i mindst lige så høj kvalitet, som ikke lige ligger på bestsellerlisten.

Indtil den rigtige løsning er klar, hæfter vi os ved, at de litteraturformidlere, vi har rundt omkring på de danske biblioteker i virkeligheden er omvandrende algoritmer i kød og blod tilsat rå mængder empati. Kan vores maskiner endnu ikke finde det, du ikke vidste du manglede, så kan en biblioteksansat i kød og blod med sikkerhed.

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten