24. september 2018

Bibliotekerne og DR knækker koden

Kodning
Ligesom alfabetet er nøglen til at læse og skrive, er kodning nøglen til at forstå og deltage i vores digitale samtid.

I Kampagnen ”Viden skaber os – kodning” sender biblioteket dig ind i det kodeunivers, som ligger under huden på dagligdagens devices og hverdagens digitale processer.

Temaet går i luften i uge 39 - på samme tid som landets 4.-klasser for første gang har kodning på skemaet. 4. klasserne skal via DR’s skolesatsning, Ultra:bit, rustes til en virkelighed, hvor man risikerer at stå udenfor, hvis man ikke kan forstå grundtankerne i at kode.

Kodning for folket
De 64 biblioteker river i kampagneperioden alle fordommene ned som handler om, at kodning er kompliceret, teknisk og uforståeligt for almindelige mennesker.

“Det er bibliotekernes opgave at klæde dig på til at blive en kritisk forbruger og tage ejerskab i forhold til den teknologiske udvikling af vores samfund”, siger Tina Bang Jakobsen fra Aalborg Bibliotekerne, der er ansvarlig for Bibliotekernes Temasamarbejde.

“Det er nutidens unge og ældre der skal være skabere af fremtidens teknologi. For sandheden er, at kodeværktøjet i dag har en form, så det kan bruges af alle - ikke kun en teknisk elite”.

Du kan opleve alt lige fra familie-kodeworkshops, robot-udstillinger, hacker-foredrag, algoritme-arrangementer, samt debatter og foredrag om fx. den ubevidste programmering, vi udsættes for i et samfund, der opererer ud fra digitale præmisser.

En generation af kodeknækkere
Rundt omkring i landet vil kodningstemaet give den perfekte klangbund og synergi til starten af DR’s treårige kodeatsning, Ultra:bit.

I Ultra:bit har DR sammen med Industriens Fond indkøbt små kodecomputerere, de såkaldte micro:bits, til alle landets 4. klasser. Med micro:bitten som omdrejningspunkt skal klasserne bruge deres kreativitet og skaberkraft til at løse hverdagens udfordringer med kode.

På DR’s kanaler vil kodning fylde en del dette efterår, og en lang række biblioteker kommer til at støtte op om Ultra:bit-satsningen med egne kodeworkshops eller i samarbejde med fx. Coding Pirates, AppAcademy og andre.

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten