1. oktober 2018

Emma Bess og Joakim Vilandt vinder debutantprisen

Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kroner er uddelt til Emma Bess for novellesamlingen "Mødre døtre søstre" og Joakim Vilandt fik prisen for værket "Cassandra".

Emma Bess fik prisen for sine sitrende noveller,  som er forankrede i kroppen og hverdagen. Novellerne har mørke undertoner og viser på en sanselig og sørgmodig måde dynamikken i de sårbare relationer i en familie, ikke mindst hvordan man det ene øjeblik kan føle sig utrolig tætte og det næste øjeblik føle afstand. Litteraturprofessor Anne-Marie Mai sagde i sin tale til prisoverrækkelsen : ”De nære forhold i familien er blevet endevendt i nyere dansk litteratur mangen en gang – fra Kirsten Thorup til Christina Hesselholdt og Helle Helle er stadig flere skarptskårne portrætter af mødre, døtre og søstre blevet tilføjet det litterære galleri. Man kunne fristes til at tænke, at nu er alt efterhånden endevendt, og nu er det blevet svært at sætte sig til tasterne og få nye fine detaljer eller overraskende store linjer frem. Men heldigvis bliver man ikke bekræftet i den antagelse. Når den gode litteratur kommer til, bliver man overrasket og henrykt på ny. Og præcis sådan er det med Emma Bess’ noveller, Mødre, døtre og søstre, 2018. Hendes noveller henrykker. 

Joakim Vilandt fik overrakt prisen for den genreløse Cassandra. Vilandts stemme er vild og original, og både stavemåden og syntaksen i teksterne er nærmest revet i stykker som det samfund, de beskriver. Sproget er forvrænget og minder om det svulstige sprog i baroktiden, ligesom billedsproget leder tankerne hen på barokkens kontrastfyldte stil. Dystre dommedagsprofetier om en verden ude af kontrol er omdrejningspunkt i samlingen, som bærer en grundtone af, at alt er for sent: ”Mørket er trængt ind i vore Eftermiddage, Mørket er her for at blive. Solhvervet er saa langt ude i Fremtiden, alt for seent, efter Bøndernes Planter dør.” De dommedagsagtige visioner trækker på stof og billedsprog fra klimakrise, apokalypse og den græske mytologis fortælling om Kassandra, hvis spådomsevne blev forvandlet til en forbandelse.

Læs hele nyheden og mere om de to vindere på Litteratursiden

 

 

 

Vindere debutantprisen

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten