4. oktober 2018

Norske hemmeligheder i indendørs skove

En norsk birkeskov omslutter tyste hemmeligheder og en kapsel fra rummet. Nyt projekt fanger børnehistorie og sætter den fri i virkeligheden.

Tænk tilbage. Tænk dig ned i størrelse. I barndommen har du helt sikkert oplevet, den dér ene, rene fortælling, der blev så virkelig for dig, at du næsten kunne føle den med fingrene.

Sådan en historie er Stian Holes fabelagtige børnebog ‘Garmanns Hemmelighed’; og den og dens birkeskov bliver nu reelt til at tage og føle på, når den vokser op inde blandt bøger og reoler på Aalborgs Hovedbibliotek.

Blandt fuglefløjt og birkestammer

Selve skoven - med græs, sten, stammer og hemmelighed - er en del af projektet ‘Fang fortællingen’. I projektet kan udvalgte biblioteker få hjælp af arkitekter, kunstnere og designere til at gøre en del af en historie virkelig, så børn og deres forældre kan træde direkte ind i den.

For biblioteket er projektet rent hjerteblod:  Læseoplevelser, som er så gode, at de følger med dig ud i virkeligheden. Historier, som du føler i fingrene som et savn efter at røre.

- Det er jo det, vi i sidste ende stræber efter at give alle vore lånere, når vi anbefaler bøger, siger Marianne Agger Børnebibliotekskoordinator, men det bliver utroligt ligefrem at kunne se lyset i børnenes øjne, når de kan se og røre ting - være i handlingen fra en bog.

Det er noget af det samme, der er i spil, når Aalborg Bibliotekerne d. 6. oktober gør det muligt for børn at komme på en ægte damplokomotivstur til et troldmandsakademi.

- Her er det bl.a. Potter-universet, vi tager afsæt i. Fortryllende på en anden måde. Men effekten - et puf til læseoplevelsen - er den samme, afslutter Marianne, idet hun tryller sig om til en ugle og flyver væk.

En ægte, skjult nationalskat

At man netop har valgt Stian Hole og hans historie som omdrejningspunkt for Aalborg Bibliotekernes del af projektet er ikke tilfældigt.

Selvom han for nogle danske forældre måske er ukendt - og lidt at sin egen uopdagede hemmelighed -  så står han for Aalborgs Børnebibliotek knivskarpt på en baggrund af et ellers stærkt felt af børneforfattere og illustratorer.

Billedstilen i hans bøger er en poetisk vævende kollagestil, med kreativ brug af brudstykker og farvenuancer. Ingenting virker på noget tidspunkt henvist til baggrunden. Alt fremstår som i et barns nysgerrige perspektiv, som en strålende forgrund af detaljer, intenst og varmende.

Handlingen i hans bøger tager som oftest favntag med barske, reelle problematikker - savn, brud, sorg, jalousi - men altid som om Stian Hole husker, hvordan det er at være barn.

I ‘Garmanns hemmelighed’ danner resterne af et rumskib fx rammen om en dreng og en piges venskab, forelskelse og flugt fra en virkelighed, der larmer og vil skille dem ad.

Som i sine andre fortællinger, lader Stian Hole det være børns blik og forståelse, der får lov at læse og løse situationer, og lede historien ud i sine forgreninger.

Skoven på turné

I arbejdet med at opføre birkeskoven, rumskibet etc. har Aalborg Bibliotekerne været i kontakt med forfatteren, der begejstret har fulgt projekter. Når birkeskoven officielt åbnes d. 4. oktober, vil han selv være til stede, og bl.a. møde de første skoleklasser fra Sofiendalskolen og Højvangskolen, der skal indtage skoven.

Det er scenograf Helle Damgaard og arkitekt Lykke Ley, der har været med til at indrette og få birkeskoven til at springe ud i fuldt flor.

Træer, rumskib og fuglefløjt vil være tilgængelig for børn og skoleklasser frem til midten af november, hvorefter skoven skal ud på en rejse til andre biblioteker i landet, der så bytter med udstillinger, de har fået produceret.

Frem til afrejse afholdes der workshops for kommunens klasser, hvor man blandt andet kan lære om Stian Holes kollage- og arbejdsproces og naturligvis kan høre mere om hans historier.

ANNAS HIMMEL

Hvordan hjælper man sig selv og sin far med at komme videre, når mor er død. Jamen, man tager såmænd et smut op i himlen.
Aldersgruppe: 7-9 år

DEN GAMLE MAND OG HVALEN

To gamle brødre bor på hver sin side af fjeldet, og har været uvenner i utallige år. En salt tåre fra en strandet hval fører dem nærmere hinanden.
Aldersgruppe: 5-8 år

MORKELS ALFABET

Handler om at finde sit eget alfabet. For selvom du på overfladen ikke interesserer dig for nogenting, er ingenting større end du tror - og med dit eget alfabet kan du stave til hele verden.
Aldersgruppe: 5-11 år

GARMANN SERIEN

Ud over ‘Garmanns Hemmelighed, om en pige og en dreng, der finder deres egen lille verden i en birkeskov, findes der også ‘Garmanns gade’ og ‘Garmanns sommer’ med Garmann som hovedperson.

Aldersgruppe: 5-8 år

SANDE GLÆDER
Sammen med en anden af Norges store stemmer, Lars Saabye Christensen, er sande glæder en billedbog for voksne. Utrolig kondenseret poesi om livets sande glæder.
Aldersgruppe: Voksne (med børn kiggende over skulderen)

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten