8. oktober 2018

Rumænske film er kommet på verdenskortet

Rumænske film er for alvor kommet på verdenskortet i de senere år. De seneste 10-15 år har film fra de østeuropæiske lande været godt repræsenteret på internationale filmfestivaler. I 2007 modtog Cristian Mungiu som den første rumænske instruktør Guldpalmen i Cannes for '4 måneder, 3 uger og 2 dage'. Instruktøren, der betragtes som en af Europas bedste filmfortællere, står også bag det psykologiske drama 'Prøven'. Se de fire stærke rumænske film på Filmstriben.

Der er også et par nye gyserfilm, for dem der tør! 'Train to Busan' og 'The endless'. Det er ikke for børn og sarte sjæle.

Prøven
Eliza er flittig i skolen og alt tyder på at hun skal studere videre i England. Men da hun bliver brutalt overfaldet før sin sidste eksamen, bliver alt sat over styr og hendes stipendie hænger i en tynd tråd. Eliza's far, Romeo, prøver at hjælpe, men roder sig ud i noget der både kræver vennetjenester og bestikkelser og dermed følger også trusler.

4 måneder, 3 uger & 2 dage
Gabita og Otilia deler værelse på et kollegie i Rumænien under Ceaucescu i slutningen af 80erne. Gabita er gravid og Otilia hjælper hende med at kontakte den suspekte Dr. Bébé, der presser dem for både penge og sex. Dette sætter deres venskab på en stor prøve.

Mor & søn
Cornelia haster til politistationen, da hendes voksne søn har kørt en ung dreng ihjel. Moderen øjner muligheden for at få sin fremmedgjorte søn tilbage og hun skyr ingen midler. Hun bruger bestikkelse, manipulerer og fordrejer sagen for at få sin søn frikendt.

Sieraneveda
'Sieranevada' udfolder sig over en lang eftermiddag i en lejlighed i Bukarest. Lægen Lary og alle generationer af hans familie er samlet for at mindes hans far, familiens overhoved, der 40 dage forinden er afgået ved døden. Per ortodoks tradition skal præsten komme og velsigne måltidet og afdøde, men han lader vente på sig. Mens familien derfor må udskyde middagen går samtalerne livligt og bevæger sig over alt fra 9/11 og det nylige terrorangreb på Charlie Hebdo i Paris til Rumæniens kommunistiske fortid til interne familieanliggender og stridigheder. Uenighederne mellem generationerne er store og det går ikke stille for sig når hemmeligheder og gammelt nag kommer op til overfladen. Samtidig er Lary midt i sin egen livskrise, og da en uventet gæst pludselig dukker op, kulminerer det hele og sandheder kommer på bordet.

Artiklen er oprindeligt udarbejdet af filmstriben.dk

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten