26. november 2018

Lyt til Patrick Melrose-sagaen på eReolen

Romaner på skærmen

Efterhånden som vi flytter mere og mere af vores tv-kiggeri fra flow-tv til streaming, er serier blevet det nye samtaleemne i frokoststuen, og streamingtjenester som HBO og Netflix har haft gigantisk succes med filmatisering af store, kendte værker fra litteraturhistorien.

Nogle bygger på en hovedsageligt karakterbåret inspiration som fx den britiske serie Sherlock (2010 - ). Conan Doyles oprindelige detektiv, Sherlock Holmes, fra slutningen af 1800-tallet løser nu sager i det 21. århundredes London. Andre er mere tro mod romanens plot som fx The Handsmaid's Tale (2017-18), der bygger på Margareth Atwoods dystypi fra 1985.

Bogen er altid bedre end filmen. Det slår sjældent fejl, og hvis man skal nyde en film eller serie, gør man klogt i ikke at bedømme den ud fra samme præmisser som bogen.

The Golden Age of TV

Siden gangsterserien Sopranos startede i 1995, har man talt om "The Golden Age of TV" og forskere har sagt, at tv-serien har overtaget det dannelsesperspektiv, der tidligere har været forbeholdt den store roman.

Vi elsker tv-serier, men mener selvfølgelig ikke, at de på nogen måde kan erstatte fordybelsen og den episke glæde der er ved at leve sig ind i et større romanværk. Vi glæder os derfor over, at tv-serier ofte har et spin off - eller 'spin back' på litteraturen, der afføder nyudgivelser, evt. i nye oversættelser. Således også St Aubyns romankvintet om Patrick Melrose.

Edward St Aubyn: Patrick Melrose-romanerne

Og på samme måde har den britiske forfatter Edward St Aubyn fået fornyet interesse for sin selvbiografiske romankvintet om titelfiguren, Patrick Melrose, der velcastet spilles af Benedict Cumberbatch i tv-serien fra i år.

Med fortællingen om St Aubyns alter ego, Patrick Melrose, tages vi med ind i de rædsler, han fra femårsalderen er udsat for fra en pædofil og sadistisk far og fra en mor og en kreds af voksne, der ignorerer de overgreb, de er vidende om. Og hvordan Patrick, der på trods af, at han er en del af det britiske aristokrati og økonomisk lever et liv, de fleste kun kan drømme sig til, kæmper sig gennem et liv med misbrug og ekstrem selvdestruktion.

Det lyder som en bog, man næsten ikke kan holde ud at læse, men St Aubyn skriver helt eminent med den særlige britiske sarkasme og humor, der får det hele til at glide ned uden at man på noget tidspunkt at taber fornemmelsen af dyb tragedie.

Har du fået lyst til at lytte til Patrick Melrose-romanerne, så ligger de som lydbog på eReolen:
Klik på forsiden for at lytte på eReolen.

Patrick Melrose-romanerne på eReolen lydbøger

Glem det, Dårligt nyt, En smule håb Moders mælk, Til sidst