13. december 2018

Årets bedste børnebøger ifølge Jane, Line og Marianne

Vi har spurgt kollegerne Jane, Line og Marianne, hvilke bøger, der har gjort størst indtryk i det forgangne bogår og hvilke tendenser, der har præger udgivelserne. Tag med på en rundtur i det bedste indenfor børne- og ungdomslitteraturen 2018 og bliv klogere på, hvad der rører sig på området. Det kunne jo være, at du også blev inspireret til et par hårde julegaver under træet.

Jane, Line og Marianne er alle bibliotekarer ansat ved Aalborg Bibliotekerne. Jane indkøber børnelitteratur til vores biblioteker. Marianne er børnebibliotekskoordinator og børnelitteraturanmelder. Line anmelder også børne- og ungdomslitteratur og har litteraturbloggen ”Forestilling om Paradis”.


Ungdomslitteratur

Line:
Indenfor ungdomslitteraturen har der været meget fokus på køn, fx bøsser, lesbiske, homoseksuelle, intetkøn osv. På vej mod Sophie af Line Lybecker handler om en dreng, der gerne vil skifte køn til pige. Line Lybecker har skrevet flere bøger om homoseksualitet. Hvis jeg var din pige af Meredith Russo handler også om at skifte køn. 


Der er også fortsat meget fokus på politik, fx flygtningedebat i Sarah Engells Valget og Hvor solen skinner om natten af Annie Banhson. I Kristina Aamands Mørke rum handler det om seksuelle overgreb og hvordan man definerer et overgreb. Der er også stadig fokus på psykiske sygdomme eller sick-litt, som det kaldes. For evigt måske af Anica Mrose Rissi handler om en pige, der får sin første kæreste, som viser sig at være psykisk voldelig imod hende. Og i Sarah Engells Fuglemanden handler det om skizofreni. 


Fantasy er stadig populært. Tusmørkets søn er en overset  bog, synes jeg. Det er rigtig godt dansk fantasy. Så er det også værd at nævne Kragens kald, hvor der findes to bøger indtil videre og der kommer flere. Det er i den mere dystre ende. Patrick Ness er udkommet med hans serie Chaos Walking, hvor første bog hedder Knivens stemme, som i øvrigt også kommer som film næste år.

Jane:
Hvis jeg må tilføje noget, så er der også ungdomsserien Spurt, hvor Helt som de andre om at være ung med et handikap og Had mig, elsk mig handler om at springe ud som homoseksuel. Serien er rimelig nem at læse og tager store emner op. Jeg synes, at vi bevæger os lidt væk fra fantasy og mere over i socialrealisme med emner som sorg, død, kærlighed men også ære og skam, mobning, savn, skyld, homoseksualitet og angst.

Marianne:
Der er også kommet flere noveller, som er gode til opgaveskrivning. Fx novellesamlingen Mellem os om relationer eller Brun af Zakaiya Ajmi og Christel Amundsen om at føle sig anderledes.


Billedbøger og pegebøger til mindre børn

Marianne:
Indenfor billedbøger er der kommet mere fokus på forskellige måder at være familie på. Eksempelvis kan nævnes Vega leger mor, mor og børn af Marianne Birkeskov. Vi har også fået flere bøger om donorbørn, sammenbragte familier osv. I billedbogsserien Bøgerne om Magda handler det om at være skilsmissebarn.

Line:
Her vil jeg gerne nævne Mig og mit bæst af Marcus Sauermann om en dreng, hvis mor er blevet et bæst, fordi forældrene er gået fra hinanden og moren ikke kan hænge sammen. Så hun er blevet et bæst, der vitterligt portrætteres som et grimt bæst med tænder. Men jo længere tid der går, bliver bæstet mere og mere til moren igen. Den portrætterer fint en skilsmisse oplevet gennem barnet. (Obs: Bogen er indkøbt men endnu ikke at se i bibliotekssystemet).


Jane:
Jeg oplever også en tendens til, at der kommer nogle meget flotte billedbøger indenfor både skønlitteratur og faglitteratur, men hvor illustrationerne er svære at aflæse. Jeg ved godt børn er meget bedre til at aflæse billeder og detaljer, men hvis man som forælder står på biblioteket og lige skal have en bog med hjem kvart-i-spisetid, så vil man ikke tage denne type bog med sig. Det er flotte men oversete bøger som Pernille Andersens Pigen på Tårehavet om sorgen efter en afdød far og Hvor blev mor af af Kaia Dahle Nyhus og handler om en mor, der dør.

Marianne:
Til de mindste vil jeg fremhæve fire pegebøger, som handler om at komme ud i naturen. Det handler om årstiderne og forfatterens håb er, at børn får en relation til naturen, som de jo allerede er glade for at komme ud i men også det med at smage, dufte og hvad man kan ude i naturen. Man får helt lyst til selv at komme ud og opleve det, når man læser i bøgerne. De hedder Se natten, Se skoven, Se haven og Se havet er skrevet af Åsa Mendel-Hartvig. (Obs: Bøgerne er indkøbt men endnu ikke at finde i bibliotekssystemet).


Børneromaner

Marianne:
Indenfor børnebøgerne kommer der stadig bøger som Hundemand, Wimpy-kid og karma-boy og de hitter. Det er sjove serier i dagsbogsform med mange tegninger. Det kunne også være Tom Gates-serien eller Drengen der fik ting i hovedet af Kasper Hoff.

Line:
Da der er tegninger i bøgerne, så tager det ikke så længe at læse dem selvom de er tykke. Så får man den der følelse af ”hey, den her megatykke bog har jeg læst”.


Marianne:
Så er bøgerne om Selfie Simon også populære. De handler om at være berømt og youtuber. Det er også lidt en tendens, når man ser på alle de bøger, der er kommet om at blogge, være youtuber og lave challenges. Fx om Julia Sofia og RobinSamse, som har fået deres egne bøger skrevet af Kim Langer.

Der er også Robotten kan skide af Morten Dürr. Den er lidt scifi-agtig samtidig med at den er megasjov. Morten Dürr er en forfatter, man godt kunne dyrke noget mere. Han er lidt overset. Han skriver alt muligt forskelligt og kan lidt af hvert.

Der er også en del for gamer-drengene. Der er gamerz-serien af Caspar Hoff, hvor der hele tiden kommer nye. Roboys og Game on kan også nævnes her. 

Line:
Ja, der er også en del faglitteratur om gaming. Hvis man interesserer sig for E-sport er der også faglitteratur, som kan friste. Der er fx E-sport og gamere, E-sport din komplette guide, E-sport og Danske gamere.

Jane:
Jeg vil også nævne denne pigebog Mille Møgunge - bager en gave, som er nr. 4 i serien Mille Møgunge. Hovedpersonen bliver kaldt Møgunge af sin far. Piger ned til 9-10 år kan selv læse den og der er rigtig mange illustrationer, der støtter op om teksten. Der er noget ”Emil fra Lønneberg" over den, men her er det bare en pige, som er hovedpersonen.


Marianne:
Så er der den lange serie Zombie jæger af Nicole Rødtnes. Det er også en serie, der hitter stort. Zombier er også et populært emne indenfor faglitteraturen. Vi har fx lige fået en helt ny zombiebog Den store zombie bog af Nicole Boyle Rødtnes og Bjarke Schjødt Larsen.


Jane:
Der er kommet rigtig mange gode letlæsningsbøger for børn i år. Nogle af dem går også langt ned i alder. De bliver sprøjtet ud fra forlagene og de er rigtig flotte. I serien Min første bog finder man rigtig flotte illustrationer og de er meget populære fagbøger indenfor letlæsning. Der er også en anden faglitterær serie, der hedder Lær mig om, som kan bruges helt ned til 3-6 år. Noget af det tiltalende ved disse fagbøger er, at det ligner en rigtig bog på grund af fotografierne.

Årets favoritter

Marianne:
Havpaladset af Anne Lise Marstrand-Jørgensen har gjort indtryk. Det er en flygtningefortælling, som handler om den 10-årige Noor, som er flygtet med sin far og storebror hele vejen fra Syrien. De er flygtet med båd til Lesbos og har efterladt moren. Lillesøsteren er død undervejs, så Noor har allerede oplevet alt for meget voldsomt. Hun oplever, at de voksne danskere er utroligt uvidende om hendes land. Det er en barsk bog, men hovedpersonen har masser af livskraft og er en stærk pige.
Jeg vil også gerne fremhæve billedbogen Tisman, som er i en helt anden boldgade. Den handler om en dreng, som træder til og redder verden, når Supermand er syg og Batman sover. Den er super sjov.

Jane:
Villads er altid god og jeg synes det er imponerende, at Anne Sofie Hammer kan blive ved at skrive så godt, når der er kommet så mange bøger om ham. Den nyeste hedder Villads fra Valby som dyrepasser.
Årets hit er også Vitello. 24 julehistorier, som vi lige har fået. Vi har købt rigtig mange af dem og de er bare røget afsted til biblioteksgæsterne med det samme. Det er næsten synd at nævne den her op til jul, da reserveringskøen er så lang på den allerede. 
Der er også serien om Sallys far. Jeg griner selv, når jeg læser den. Den er lidt politisk ukorrekt. Hvem pokker vil ikke gerne have sådan en far?! Det er næsten som om det er Sally, der skal opdrage faren og ikke omvendt. Illustrationer og tekst spiller så fint sammen i den serie.

Line:
Jeg er jo megastor Patrick Ness-fan. Jeg synes, at Knivens stemme (1. del af serien Chaos Walking”) er sygt fed, fordi den er skrevet på en speciel måde. Vi følger drengen Todd, som lever i et samfund, hvor der ingen kvinder er. Alle mænd hører støj og hinandens tanker. Todd er dårlig til at stave og vi er inde i hans tanker, så sproget er lidt mærkeligt. Det er ikke en bog, der formidler sig selv, men den bliver sikkert voldsomt populær, når filmatiseringen kommer til næste år. Og ps: med Mads Mikkelsen i en af hovedrollerne! 

Glædelig jul og et rigtig godt bogår 2019 ønskes af Jane, Line og Marianne

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten