14. januar 2019

Vinderen af Montanas Litteraturpris 2018

Tillykke til Joans Eika, som netop har vundet Montanas litteraturpris 2018 for novellesamlingen "Efter solen". Det er noveller om en række personer, der, vidende eller uvidende, deltager i afviklingen af denne verden og i forberedelsen til den der skal komme.

Du kan bestille bogen her på bibliotek.dk
(Bogen er indkøbt men endnu ikke at finde på aalborgbibliotekerne.dk)

Læs forfatterportrættet af Jonas Eika på forfatterweb

Læs Informations artikel: "Virkeligheden har brug for at blive fremstillet på nye og overraskende måder – det gør Jonas Eika"

Montanas Litteraturpris 2018

De nominerede værker var:

Theis Ørntoft: Solar
:
Roman om Theis der oplever en stadig større apati i et liv med Fitness World, GTA-spil, fodbold, parforhold og sex. Sygdom, hjemløshed og en rejse ned gennem Europa følger. I Portugal møder han Diago og Theis' liv nedsmelter i druk, stoffer og hallucinationer.

Jonas Eika: Efter solen:
På en strand under Krebsens vendekreds vandrer unge drenge rundt og udfører services der er afledt af solen, mens de konspirerer om hvordan de kan løsrive sig fra dens magt. I København misser en IT-konsulent sit arbejdsmøde og lader sig i stedet forføre af en bleg, ung mand der indvier ham i derivathandlen, en spøgelsesøkonomi der har overtaget den finansielle styring. En gammel mand i sorg forelsker sig i en fremmed genstand i ørkenen; mens hans kone er til koncert i Las Vegas forsøger han at forene sig med den.

Vita Andersen: Indigo:
Selvbiografisk roman om pigen Vita, der vokser op i København i 1940'erne og 1950'erne som barn af en enlig mor, der er psykisk ustabil. Igen og igen bliver hun svigtet af moderen og må i lange perioder bo på børnehjem, hos familiemedlemmer eller tilfældige mennesker

Nanna Storr-Hansen: Mimosa:
Digte. Med kvindekroppen i centrum udforskes symbiosen af menneske og natur i forandring

Helle Helle: De
Lolland i 1980'erne, med en 16-årig piges blik fortælles om hverdagen på gymnasiet og hjemme i lejligheden sammen med moren. Om alt det de kan dele, men også om morens sygdom og det, der ikke findes ord for.

Harald Voetmann: Amduat. En iltmaskine
Med undertitlen: solens rejse gennem underverdenens lande som beskrevet i Tuthmosis III's grav i Kongernes Dal og fars død på Holbæk Sygehus
Digte. Bogen er en sammenskrivning af den ægyptiske solguds rejse gennem dødsriget om natten, som det berettes om i Amduat, og fortællingen om en mand, som dør af en lungebetændelse på Holbæk Sygehus.

Om Montanas Litteraturpris
  • Montanas Litteraturpris blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006. Prisen er sponseret af Montana og er på 100.000 kroner.

• Hvert år gives Montanas Litteraturpris til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Prisen kan gives til skønlitterære udgivelser, essaysamlinger, fagbøger og biografier.

• Indstillingskomiteen består af Christian Dorph og Ingrid Nymo Møller fra Testrup Højskole samt Lone Nikolajsen og Kamilla Löfström fra Information.

• En dommerkomité bestående af kritikerne Erik Skyum-Nielsen, Thomas Thurah, Tue Andersen Nexø og Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og forfatteren Hanne Højgaard Viemose vil udpege vinderen af årets pris.

• Vinderen offentliggøres fredag den 11. januar. Prisuddelingen finder sted på ugekurset Tag og Læs på Testrup Højskole, hvor de seks nominerede bøger vil blive præsenteret og diskuteret i ugens løb.

De nominerede til Montanas Litteraturpris 2018

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten