Hovedbiblioteket er nu åbnet igen, men kun med selvbetjening!

Du kan nu komme ind på Hovedbiblioteket igen. Du kan låne, aflevere, læse avis osv., men desværre ikke få yderligere hjælp. Dagens arrangementer er stadig aflyst. Herudover må vi desværre aflyse valgbussen på Grønlands Torv i dag.

Så snart vi har yderligere information, opdaterer vi status her på siden.

21. januar 2019

Litteratursidens tema: Bøger om at skrive

En række litteraturstuderende står bag dette tema, der sætter fokus på det at skrive og bøger om at skrive. Læs med når de studerende anmelder bøger, der alle har det til fælles, at de behandler det at skrive set fra forfatterens synsvinkel.


Af Dan Ringgaard, professor i nordisk litteratur, Aarhus Universitet


Hvordan kommer jeg i gang med at skrive? Hvordan arbejder en forfatter? Hvor kommer ideerne fra? Hvad er en god tekst?


Der findes en slags genre inden for litteraturen, som forsøger at besvare den slags spørgsmål; det er bøger om at skrive. Det kan være håndbøger, som går praktisk til værks og giver gode råd til skrivearbejdet eller det kan være bøger skrevet af forfattere, hvor de åbner døren til deres arbejdsværelse, viser rundt på skrivebordet, bøger hvor forfattere på hver deres måde kredser om det at skrive, læse og leve med litteratur. Det er den sidste type, som dette tema beskæftiger sig med.


Her finder du et udvalg af bøger om at skrive, skrevet af forfattere. Det er ældre bøger, som den tyske digters Rainer Maria Rilkes råd til en unge digter og en samling af Ernest Hemingways erfaringer fra et produktivt og intenst liv ved skrivemaskinen. Og det er helt nye bøger som Karl Ove Knausgårds beretning om, hvordan han kom til litteraturen, og hvad han egentlig gør når han skriver, og Kirsten Hammanns svar på alle de spørgsmål hun bliver stillet, når hun er ude og fortælle om sine bøger.


I europæisk litteratur har der siden Aristoteles’ 'Poetik' fra ca. 335 fvt. været tradition for at skrive bøger om hvordan man bør skrive. Inden for de sidste 250 år har rækken af poetikker ændret sig til at være bøger, hvor den enkelte forfatter reflekterer over, hvordan hun eller han skriver. På den måde er der sket en udvikling fra bøger, som foreskriver hvordan man bør skrive, til bøger om den måde lige netop denne forfatter skriver på. Man kalder de første for normative poetikker, fordi de fastsætter en norm, som gælder for alle og de sidste deskriptive poetikker, fordi de beskriver, hvordan en forfatter faktisk skrev sine tekster.


Inden for de sidste halvtreds år er der opstået en helt tredje måde at behandle emnet på. Efter anden verdenskrig udviklede der sig på universiteterne i USA et fag som fik betegnelsen creative writing. Denne måde at undervise i litterær skrivning på er ekspanderet og findes nu også i Danmark hvor der inden for de seneste år er kommet flere og flere skriveskoler. I forbindelse med creative writing har der udviklet sig en omfattende litteratur om, hvordan man skriver, ofte med praktiske råd og øvelser. På dansk findes bl.a. Pablo Llambias Skrivning for begyndere og Robert Zola Christensens Manual til skrivekunsten. Begge kan varmt anbefales.


Men det er som sagt ikke den type af bøger som dette tema behandler. Her får du det direkte fra forfatterens mund: Hvordan begyndte det? Hvordan skriver jeg? Hvad fungerer og hvad fungerer ikke? Hvordan hænger det at skrive sammen med det at læse og det at leve sit liv? Og mange andre spørgsmål. Og måske også nogle svar.             


Temaet er udarbejdet for Litteratursiden.dk, hvor du finder litteraturlisterne "Bøger om at skrive" og "Bøger om bøger".

 

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten