Hovedbiblioteket er nu åbnet igen, men kun med selvbetjening!

Du kan nu komme ind på Hovedbiblioteket igen. Du kan låne, aflevere, læse avis osv., men desværre ikke få yderligere hjælp. Dagens arrangementer er stadig aflyst. Herudover må vi desværre aflyse valgbussen på Grønlands Torv i dag.

Så snart vi har yderligere information, opdaterer vi status her på siden.

21. januar 2019

Ryd op i dit hjem og skab overskud i dit liv

En af de nye hotte trends er oprydning! For nogen en kedelig og uoverskuelig opgave, for andre en daglig rutine. Uanset hvordan man har det med oprydning, så er det noget de fleste af os er nødt til at forholde os til fra tid til anden. I en ny Netflix-serie hjælper japanske Marie Kondo folk med at rydde op og kommer med råd til at organisere ens hjem mere hensigtsmæssigt, så der bliver plads til det man elsker i mere end en forstand.

Kvinden bag den nye oprydningstrend, der hitter overalt, hedder Marie Kondo og er fra Japan. Hun er et lille nips med et stort hjerte for orden og systemer – og når hun ser rod, bliver hun ganske enkelt helt eksalteret og klapper begejstret i hænderne ved udsigten til at bringe orden på tropperne.

Marie Kondo har udgivet bogen Magisk oprydning: en simpel, effektiv metode, der én gang for alle fjerner rod, som udkom på dansk i 2014. Sidenhen er bogen udkommet i 2. oplag i 2016 med titlen Magisk oprydning - en simpel, effektiv metode, der skaber plads til det du elsker. Man kan også følge Marie Kondo og hendes fans, der lever efter hendes indretnings- og oprydningsprincipper på Instagram under blandet andet #mariekondo. Såvel de gode eksempler som en masse underholdende ”modreaktioner” på Kondos principper er at finde her.

Marie Kondos oprydningsfilosofi går i ultrakorte træk ud på at forholde sig til de ting og det tøj, vi omgiver os med. Er det noget, der skaber glæde for dig ("Does it spark joy?" som marie siger), så behold det. Er det ting og tøj, der ikke siger dig noget mere, så smid det ud / giv det væk. Og er der noget, du ikke kan beslutte dig for, kan det gemmes væk for nu og kan tages stilling til senere. Samtidig med at du rydder op og ud i tingene, skal der også skabes nogle systemer for opbevaring i hjemmet og her elsker Marie Kondo alt med kasser og æsker. Hun er også kendt for sin særlige teknik med at folde tøj, håndklæder, sengetøj o.l. på en særlig måde, så det kan stilles på højkant og man kan dermed nemt kan overskue alt, hvad man har i skabene.

Nu slår hun så for alvor igennem internationalt i Netflix-serien ”Tidying up with Marie Kondo”. Her skaber hun orden i en række amerikaneres hjem med sine oprydningsprincipper og på længere sigt kan det frigøre mentalt overskud og mere tid til fx at dyrke ens interesser, tid til parforholdet, børnene osv. ”Tidying up with Marie Kondo” er en herlig og underholdende serie, som vil please enhver organisationsfreak og tilfredsstille dit indre ordensmenneske.

Synes du reserveringskøen er lidt for lang på Marie Kondos bøger, så kan nyeste udgave såmænd også læses som ebog på ereolen.dk. Find den her

Vi kan også anbefale en række andre gode bøger om oprydning, som du finder lige her

Her kan du finde inspiration til andre oprydningsbøger.

(eller også kan vi anbefale dig ganske enkelt at droppe alle overspringshandlingerne - herunder at læse om oprydning - og bare kaste dig ud i det!)

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten