Klik på overskrifterne for at se svarene.


Hvordan bliver jeg låner hos Aalborg Bibliotekerne?

Du er altid velkommen til at komme og bruge biblioteket til fx at mødes, læse avis, bruge internettet eller skrive opgave. Det kræver ikke indmeldelse.

For at kunne låne Aalborg Bibliotekernes materialer skal du imidlertid melde dig ind.
Du kan oprette dig om bruge ved at bruge dit NemID og være fyldt 18 år.
Opret dig som bruger.

Som personligt bibliotekskort bruger du dit gule sundhedskort, som du knytter en pinkode til efter eget valg. Når du melder dig ind, skal du vise sundhedskort og billedlegitimation eller anden gyldig legitimation.

 

Flytter du, får nyt telefonnummer eller ny e-mailadresse, så husk at give os besked - enten telefonisk eller ved at rette i din profil på hjemmesiden (login via aalborgbibliotekerne.dk).

 

Institutioner og unge brugere

Hvis du er under 18 år, skal en værge eller en af dine forældre skrive under på en indmeldelsesblanket, for at du kan låne. Du kan herefter vælge mellem at bruge dit sundhedskort eller et bibliotekskort med en pinkode.

Indmeldelsesblanket til børn - PDF til udskrivning.

 

Skal du låne på vegne af en institution, som dagplejer eller et firma, skal du tilsvarende udfylde en blanket.

Indmeldelsesblanket til institutioner - PDF til udskrivning.

 

Obs! Tag altid dit biblioteks- eller sundhedskort med, når du vil låne materialer. Mister du dit kort så giv os straks besked på telefon 9931 4300 eller mail til info-bibliotek@aalborg.dk, så kortet ikke kan misbruges af andre.


Kan jeg selv opdatere mine data?

Indimellem får du en ny mobil og ny e-mail! For at vi kan give dig besked, når der er kommet reserveret materiale til dig - eller i andre tilfælde hvor vi gerne vil i kontakt med dig, skal vi have de rigtige oplysninger.

 

Du kan hurtigt selv rette oplysningerne. Gå ind i Mine data i biblioteksbasen, - du logger på med dit cpr-nummer (lånerkortnummer) og pinkode. Så vælger du: Ret SMS/e-mail og så kan du selv opdatere oplysningerne.

 

Hvis du flytter får biblioteket automatisk besked om din nye adresse, når du har fået dit nye Sundhedskort.


Hvad nu hvis jeg har glemt min pinkode - eller vil rette den jeg har?

Personalet hjælper dig, hvis du har glemt din pin-kode eller dit login. Du kan af gode grunde ikke selv ændre den via selvbetjeningen, da den kræver begge dele.

Husk, at du skal medbringe sundhedskort (det gule sygesikringsbevis) og billedlegitimation, for at vi kan hjælpe dig. Af hensyn til din sikkerhed, er det kun bibliotekets personale, der kan lave en ny pinkode til dig.

 

Hvis du selv vil skifte pinkode?

Login på hjemmesiden med cpr-nummer og pinkode. På din side under "Indstillinger" kan du ændre din pinkode. Husk at gemme ændringerne


Hvordan betaler jeg mine gebyrer?

 

Hvis du skal betale gebyrer eller erstatninger, skal du logge ind med dit cpr.nummer/biblioteksnummer og pinkode.

Herefter klikker du på "Lån"

 Over dine aktuelle lån vil det fremgå, hvis du har et mellemværende.

 Så skal du klikke på "Betal regning" og derefter "Start betaling"Vælg betalingskorttype og følg betalingsproceduren.

  

 


Kvittering

Er du registreret med din e-mail adresse, sender vi din kvittering til den, (ellers kan du indtaste den under ”Mine data”). Du kan også printe kvitteringen via print ikonet øverst i højre hjørne. Gem altid kvitteringen.

 

Faktureret materiale

Materialer eller gebyrer, der overgår til fakturering (fx hvis du efter 6 uger, endnu ikke har betalt gebyret), kan kun betales via netbank eller det medsendte girokort.  Gebyrer på faktureret materiale skal stadig betales selvom materialerne afleveres.

 

Sikkerhed

Aalborg Bibliotekerne bruger Dansk Internet BetalingsService, DIBS, når du betaler.

Det er sikkert og certificeret af PBS. Biblioteket får ikke kendskab til dit kreditkortnummer.


Kan jeg miste retten til at låne?

Hvis lånte materialer gentagne gange ikke bliver afleveret, afleveres i beskadiget stand eller hvis du skylder 200 kr. eller mere, kan du miste retten til at låne vores materialer.


Hvad hvis mit lånerkort er blokeret?

Hvis dit lånerkort er blokeret, kan du ikke bruge bibliotekets selvbetjeningsautomater.


Blokeringen kan skyldes:

 • at du har en gæld til biblioteket, der har overskredet 200 kr
 • at biblioteket har lagt en kode ind, for at komme i kontakt med dig, evt. for at tjekke din mailadresse eller dit mobilnummer.

 

Blokeringen kan kun ophæves ved, at du henvender dig til et af Aalborg Bibliotekerne i betjent åbningstid. Du skal  medbringe gyldig billedlegitimation. Ophævelse af blokering pga. gæld kræver, at hele gælden betales.


Hvordan printer og kopierer jeg?


Hvordan bruger jeg bibliotekets søgedatabase?


Hvordan logger jeg på hjemmesiden?

Som registreret bruger hos Aalborg Bibliotekerne, har du automatisk et login til vores hjemmeside. Du logger ind med dit cpr-nummer (eller lånerkortnummer) og den pinkode på 4 cifre, du selv har valgt.

 

Når du er logget ind på aalborgbibliotekerne.dk, kan du reservere, bestille og forny.

 

Dit navn vil blive vist i søgebånedet lige under rækken med menupunkter, øverst på siden. Klik på dit navn og du kommer direkte ind til en oversigt, hvor du kan:

 • Se dine lånte materialer og hvornår de skal afleveres.
 • Forny de materialer, du har hjemme, hvis der ikke er reserveringer på dem.
 • Slette de reserveringer, du ikke længere er interesseret i.
 • Se, hvilket nummer i køen, dine reserveringer har.
 • Tilføje e-mailadresse og mobilnummer, så får du besked om f.eks. reserveringer og lånetidens udløb.
 • Tilmelde dig automatisk påmindelse så du modtager mail eller SMS senest 2 dage, før du skal aflevere.
 • Indsætte en ferieperiode, så du bevarer din plads i reserveringskøen.  

Hvordan bruger jeg huskelisten?

Når du har fundet materiale, du er interesseret i,  kan du selvfølgelig vælge at reservere det med det samme,  men du kan også vælge at gemme materialet til en senere lejlighed i din huskeliste.

 

‘Gem’ i søgeresultateterne eller på materialets overbliksside (den side der kommer frem, når du klikker på en titel).

 

Du kan tilføje lige så mange materialer til huskelisten , som du har lyst til.

Sådan bruger du din huskeliste

I øverste højre hjørne kan du se dine data, når du er logget ind. Her kan du også se, hvor mange materialer, du har på din huskeliste eller få de enkelte poster vist ved at klikke på ‘Huskeliste’.

 

Du kan reservere materialerne fra din Huskeliste, når du har brug for dem. Du skal selv slette titlerne fra din huskeliste efterhånden, som du reserverer dem og ikke er interesseret  længere. De fjernes ikke automatisk, når du reserverer. Sæt flueben ud for de titler, du gerne vil slette og klik på ‘Slet’.


Hvordan fungerer biblioteket i den selvbetjente åbningstid?

 

I den ubetjente tid skal du bruge dit sundhedskort/lånerkort for at komme ind. Du behøver ikke at være registreret som bruger og der kræves ingen kode. Stik dit sundheds- eller lånerkort ind kortlæseren ved indgangen og døren går automatisk op.

 

Hvis der opstår et problem?

Der er hjælp at hente i den selvbetjente åbningstid. Løft røret, og du er i forbindelse med en medarbejder på hovedbiblioteket, der kan give dig råd og vejledning.

 

Servicetelefonen er klar til at modtage dit opkald:

 • mandag-fredag kl. 9-21
 • lørdag kl. 9-16.

 

Skal du have hjælp til fag- eller litteratursøgning kan du også spørge om hjælp på det  landsdækkende ‘Biblioteksvagten’.
Læs mere om denne online tjeneste her

Hvor længe må jeg låne bibliotekets materialer?

Lånetiden er normalvis 1 måned, men nogle af de populære materialer har en kortere lånetid på fx 7 eller 14 dage. Du kan altid se lånetiden for de enkelte materialer på din udlånskvittering eller i din lånerstatus på hjemmesiden.

Hvis du gerne vil beholde materialet lidt længere, har du mulighed for at forlænge lånetiden, hvis materialet ikke er bestilt til anden side.
Materialer med 35 dages lånetid kan du forlænge op til 2 gange.
Fornyelse kan ske enten ved henvendelse til bibliotekets personale eller via hjemmesiden.

Du kan først forny dine lån 7 dage før afleveringsfristen, og højst to gange i løbet af udlånsperioden.

 
Materialer fra Zonen kan ikke forlænges. 


Hvordan bestiller/reserverer jeg materiale?

 

Du kan som låner hos Aalborg Bibliotekerne bestille materiale via din profil på hjemmesiden eller ved at kontakte personalet i den åbne betjeningstid.   

 

Vi skaffer gerne materiale fra andre biblioteker til dig,  og du kan også selv bestille bøger o.a. på bibliotek.dk, der er en fællesbase for alle danske biblioteker.

 

I bibliotekets ‘Zonen’ finder du nye, aktuelle og overraskende materialer, som du kan låne enten 7 eller 14 dage. Dette materiale kan ikke reserveres eller bestilles.

 

Bestil materialer via hjemmesiden

Log på hjemmesiden med cpr-nr/lånerkortnummer + pinkode. Når du har fundet en titel, du gerne vil reservere, klikker du i det grå ‘Reservér nu’-felt. I den efterfølgende webdialog vælger du det afhentningssted, der passer dig. Har vi din mail, får du nu en kvittering for reserveringen.

 

Du kan i login-linjen ovenover søgefeltet se, hvor mange materialer du har reserveret. Klik på ‘Antal reservationer’ for at få vist hele listen med dine reserveringer.

 

Vi giver besked, når dine reserveringer er klar

Du får en gratis besked, så snart materialerne er klar til at blive hentet, hvis du er tilmeldt med SMS og/eller e-mail. Alternativt kan du få besked pr. brev. Brevet er gratis for børn, mens voksne skal betale portoen.

 

Hvordan sletter jeg en reservering?

Har du bestilt materiale, som du alligevel ikke får brug for, er det let at afbestille via dine reservationslister på www.aalborgbibliotekerne.dk.

 

Log på med dit cpr/lånernummer og vælg slet ud for den pågældende titel.

 

Du kan også kontakte personalet på biblioteket eller via tlf. 9931 4300, hvis du har brug for hjælp med dine reserveringer.


Hvad hvis jeg afleverer for sent?

Hvis du afleverer for sent, - skal du betale gebyr. Se taksterne her

 

Du kan betale med kontanter på Hovedbiblioteket eller med Visa Dankort/Dankort på nettet. Betaler du via nettet skal du logge på med cpr/lånerkortnummer, og vælge ‘Betal gebyr’. Husk at gemme afleveringskvitteringen (mindst 6 uger), så du kan dokumentere, at dine lån er afleveret.

 

Hvis afleveringsfristen bliver overskredet med 6 uger sendes en regning fra BorgerserviceCentret. Herefter kan du kun betale via Netbank eller på girokort.

 

Skylder du over 50 kr. og det ældste gebyr er mere end 6 måneder gammelt sender vi et girokort til dig. Skylder du 200 kr. eller derover bliver du blokeret som låner og vil opleve at nogle selvbetjeningsfunktioner ikke kan benyttes.

 

Påmindelser fra biblioteket

Du kan undgå gebyrer, hvis du tilmelder dig en gratis påmindelse på SMS eller mail. Du får den senest  2 dage før lånetiden udløber. Vi sender desuden en hjemkaldelse pr. mail og/eller SMS, når lånetiden er overskredet med 7 dage og igen efter 14 dage. Tilmelding/framelding kan ske på www.aalborgbibliotekerne.dk.

 

Log på med cpr/lånerkortnummer. Vælg Mine data.

 

Hvis ikke du er registreret med mobilnummer eller mailadresse, modtager du kun 3. hjemkaldelse (efter 30 dage) med posten.


Hvordan kan jeg forny mine lån?

Hvis materialet ikke er bestilt af en anden, kan du forlænge lånetiden. Det kan du gøre på bibliotekets hjemmeside: www.aalborgbibliotekerne.dk.

Log på med dit cpr/lånernummer og vælg fornyelse. Du kan også forny hos personalet på biblioteket eller på telefon 9931 4300.

 

Du kan først forny dine lån 7 dage før afleveringsfristen, og højst tre gange i løbet af udlånsperioden. Det gælder både for almindelige lån og for fjernlån (lån fra andre biblioteker end Aarhus Kommunes Biblioteker).

 

Materialer med 7 og 14 dages lånetid kan du forlænge 1 gang.


Hvorfor skal jeg vælge et fast afhentningssted?

 

Du skal altid vælge et afhentningsbibliotek, når du reserverer biblioteksmaterialer.

 

Når du reserverer materialer, vil du få besked om at hente dem på det bibliotek, du har valgt som dit foretrukne. Derfor foreslår vi, at du vælger et fast afhentningssted. Så behøver du ikke at skrive det, hver eneste gang, du laver en reservering. 


Kan jeg sætte mine reserveringer på pause i ferien?

Ja, du kan sætte dine reserveringer på pause i ferien.

For materiale bestilt fra Aalborg Bibliotekernes egen beholdning, sørger vi for, at du beholder din plads i reserveringskøen, men "bliver sprunget over",  mens du er på ferie.

Materiale der er bestilt fra andre biblioteker, kan ikke sættes på pause.
De kommer til dig og vil blive sendt retur, hvis ikke de bliver afhentet inden sidste afhentningsfrist.

Sådan sætter du dine reserveringer på pause

Gå ind i biblioteksbasen, log på med lånernummer og pinkode. Vælg ‘Indstillinger’ i oversigten på ‘Min side’ (den side du kommer ind på ved at trykke på dit navn i søgebåndet i den øvre del af hjemmesiden.
Tast den perioder ind, hvor du ikke kan hente reserveret materiale ved at brug Fra- og Til-datoerne.

Ferie + 1 en uge
Læg en uge til din ferieperiode, så eventuelle reserveringer/materialer, der er i transit før reserveringerne er sat på pause, vil blive leveret til dig. Når du sætter "pausedatoen" en uge før pausen begynder, så undgår du at materialerne alligevel, bliver sat til side til dig.

Den angivne ferieperiode gælder ikke for allerede lånte materialer - de skal enten fornyes eller afleveres inden ferien.


Hvad gør jeg med defekte film, musik, lydbøger og spil?

Når du afleverer defekt materiale (dvd, cd, spil), beder vi dig sætte en ”Defekt” slip foran kassetten/plastlommen og aflevere det som normalt. Så vil materialet blive taget fra og sendt til reparation/ rensning i stedet for på hylden.

 

”Defekt” slippen finder du ved siden af afleveringsautomaten - skulle de være udgået, må du gerne skrive "Defekt" på en lap papir, som du lægger ved.


Hvorfor har jeg ikke modtaget en påmindelse?

Oftest skyldes det, at du har fået nyt nummer, din mobil har været slukket i længere tid, (f.eks. under ferie) eller at din mail-indbakke er fyldt.

 

Påmindelser pr. mail eller SMS er en ekstra service, som skal hjælpe dig til at huske at aflevere. Det er stadigvæk dit eget ansvar at aflevere til tiden, selvom påmindelserne evt. ikke når frem.  

 

Spørg Biblioteksvagten