Lad os være ærlige: Litteraturen har ofte ry for at være forbeholdt de få, de udvalgte, eliten. At læse bøger bliver samtidig opfattet som noget fjernt, indadvendt - en solooplevelse, man ikke kan dele.


Det vil projektet ‘Litteraturen i spil’ forsøge at ændre og går derfor efter den del af de 20-35 årige, der ikke er vant til at læse litteratur, men som henter underholdning og tankestof på andre frekvenser end den litterære.


Med Aalborg som projektledende biblioteket har bibliotekerne i Randers, Aalborg, Hjørring og Århus kommune sat sig som mål at etablere en ny indgang til læsning, der tager afsæt i spil og gamification; og som dermed bedre kan nå den gruppe af mennesker, som ikke sædvanligvis bliver tiltrukket af litteratur.

Projektet udvikler og tester spilformater i september og oktober måned 2017. Læs evt. hvordan du kan deltage som organisation eller deltager på et hold i det nedenstående. 

 

Kort fortalt

Kort fortalt eksperimenteres der i  ‘Litteraturen i spil’ med at etablere en ny form for socialt fællesskab med litteraturen som omdrejningspunkt og spilmekanikken som ramme.

 

Rigtig mange ting i vores verden afhænger af, at man kan læse og holder læsningen ved lige. For eksempel viser forskning at læsning og litteratur er afgørende for, hvordan man lærer - hele livet igennem. Derfor må biblioteket gå nye veje, hvis vi skal lykkes med at gøre en forskel. Som bibliotek ved vi desuden, at der ligger sjove, skøre og grænseoverskridende oplevelser i at åbne en bog og dykke ned i en historie.

Det er den oplevelse, som projektet søger at samle organisationer, virksomheder, branche-, personale- og aktivitetsforeninger omkring - men på en ny måde, der ikke nødvendigvis starter med at skulle stave sig igennem Bjarne Reuter, analysere Kafka eller læse højt fra Tove Ditlevsens samlede digte.


Overordnet opererer 'Litteraturen i spil' inden for fem spilgenrer, som genfortolkes litterært og tages i nye retninger.

 

Det drejer sig om: 

  • Escape rooms - en lille gruppe deltagere er spærret inde i et rum. Bygget og opført med inspiration fra bøgernes univers indeholder rummet ledetråde, gåder og litterære spor, som deltageren skal bruge for at komme ud - inden tiden løber ud.
  • Geocaching - deltagerne går på opdagelse i det fri med ledetråde ude i det fysiske og litterære landskab, der leder dem fra post til post i et netværk af ruter.
  • Brætspil - gentænkning af eksisterende brætspil, så de får nyt liv med indspark fra litteraturen
  • Poesibanko - den traditionelle banko, med muligheden for at vinde en frossen and og fem pund kaffe, men med ord fra bøger på spillepladerne - i stedet for numre.
  • Rollespil - det klassiske bordrollespil gentænkt og udfordret på sine rammer. Kan man spille rollespil i en Kafka-novelle, Borte med Blæsten eller fx. et digt?


Projekter er åben for deltagere
Spilformatet i 'Litteraturen i spil' kommer som et færdigpakket koncept, som biblioteket gennemfører for fra A til Z. Biblioteket opererer i de rammer og i de sammenhænge, hvor en evt. samarbejdspartnere vurderer, at målgruppen bedst nås og mødes i øjenhøjde.

 

Er samarbejdspartneren fx. en personaleforening, så er det i forbindelse med det halvårlige personalearrangement, at picnicen måske kombineres med at gå på opdagelse på en geocaching-rute. Drejer det sig om en uddannelsesinstitution, så kan det være, at der skal afholdes poesibanko i fredagsbaren eller brætspilsjam en torsdag eftermiddag i kantinen.

 

For den enkelte forening eller organisation vil sådan et arrangement kunne indgå i aktivitetspuljen, når der skal planlægges sæsonprogram eller som en ekstra begivenhed i forhold til markedsføring.  

 

Rammerne er fleksible, og biblioteket har kig på et bredt felt af brancher og foreninger - alt fra værtshuse, klubber, store virksomheder, civilforsvaret etc. Projektet er desuden   åbent for forslag og vilde idéer - nye steder, drejninger og sammenhænge, hvor projekt kan nå ud.

 

Kunne din organisation være interesseret i at deltage, så kontakt Lea Korshøj Christensen via lea.christensen@aalborg.dk eller på tlf. 9931 4356.

 

Befinder du dig i målgruppen, er du som privatperson også velkommen til at kontakte Lea, hvis du kunne tænke dig at deltage i et af de nye spilkoncepter. 

 

 

Spørg Biblioteksvagten