Vikingetiden danner overgang mellem Danmarks forhistoriske tider og middelalderen. I løbet af Vikingetiden bliver danskerne introduceret for mange nye ting, og vi ser her de første forsøg på at danne en samfundsstruktur.

En række større byer bliver til som fx. Ribe, Hedeby og Aarhus – ligesom der bliver bygget kongeborge, der er med til at centralisere magten omkring vikingekongerne. Vikingerne bygger lystigt skibe og sejler på togter for at handle, plyndre og for at finde nyt land til bosættelser.

Den gamle asatro udfases og kristendommen introduceres. Harald Blåtand rejser Jellingstenen ca. år 965 og på den proklamerer han, at han har gjort danerne kristne.

Vidste du at: Vikingerne havde slet ikke horn på deres hjelme, det er noget eftertiden og især tyske nationalromantikere har opdigtet. 

Vidste du atVikingerne kunne bestikkes til ikke at plyndre din by, hvis du betalte dem godt nok. Fænomenet blev kaldt Danegæld og blev især brugt, når vikingehære hærgede i England og Frankrig. Danegæld kunne dog ikke garantere, at vikingerne blev helt væk. De kunne godt finde på at komme tilbage efter mere. 


Vil du læse mere?

Artikelsamling udarbejdet af forskere, arkæologer og historikere ved Aarhus Universitet: http://danmarkshistorien.dk/historiske-perioder/vikingetiden-ca-800-1050/

Faktalinks artikel om vikingetiden: https://faktalink.dk/titelliste/vikinger 

Romaner fra Danmarks vikingetid: http://www.litteratursiden.dk/lister/historier-om-danmark-vikingetiden
 
DRs side om Danmarkshistoriens tema om vikingetiden: http://www.dr.dk/nyheder/kultur/historie


Se mere fra 'Historier om Danmark'

 

Spørg Biblioteksvagten