Pigen uden hud af Mads Peder Nordbo

Det ser ud til, at Mads Peder Nordbo med bogen Pigen uden hud har skabt en ny genre ”Nuuk Noir”, som forfører læseren ind i et magisk og dystert univers.

 

”Sveden lå tæt hen over hans hud. Han hostede hæst. Rallende. Slimen havde samlet sig i halsen. Bag kluden, der var presset hårdt ind i munden. Han forsøgte at tygge sammen om stoffet og spytte det fra sig, men klumpen var mast så langt ind, at han knap kunne bevæge de udspilede kæber”.

 

Sådan begynder den gruopvækkende prolog for Pigen uden hud, og historien fortsætter med at gribe fat i de allermindste nakkehår og få dem til at rejse sig.

 

Matthew Cave er en grønlandsk/dansk journalist, som efter en traumatiserende færdselsulykke er flygtet fra sin tilværelse i Danmark. Efter han har mistet sin kone og ufødte barn, er han rejst til Grønland for at begrave sig i arbejde på den lokale avis i Nuuk. Matthew får lynhurtigt en kæmpe opgave, da man finder noget, der ligner et sensationelt fund af et mumificeret lig af en nordbo.

 

Tingene tager dog en overraskende drejning – særligt da Matthew kommer i besiddelse af en gammel politimands dagbog, som får Matthew involveret i to nutidige drabssager og en gammel drabssag fra 1973. Undervejs møder Matthew den grønlandske kvinde Tuparnaq – der har en slående lighed med Lisbeth Salander fra ”Mænd der hader kvinder”. Kvinden er netop løsladt fra fængslet for mordet på sin far, som hun som 14-årig sprættede op som en sæl. Hun er dog den eneste, som Matthew tør stole på.

 

Historien er en klassisk krimi med et stærkt socialrealistisk indhold, og undervejs i fortællingen får man en detaljeret beskrivelse af Grønland og dens vilde natur. Det er tydeligt at læse, at forfatteren har et indgående kendskab til Grønland og alle dets facetter.

 

Pigen uden hud er Mads Peder Nordbos fjerde bog, og den har allerede vakt stor interesse i udlandet. Bogen skulle efter sigende være en del af en trilogi, så vi kan allerede nu glæde os til næste bog, men hvor længe vi skal vente er endnu uvist.

 

Allerede før udgivelsen var Pigen uden hud solgt til mindst 15 lande, og Hollywood har også sikret sig filmrettighederne. Jeg vil helt klart se frem til at se filmen i biografen – hvis jeg tør!

 


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Lonnie Lund

Forlag:

Politiken

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten