Arv og miljø af Vigdis Hjorth

Ny norsk roman om mørke familiehemmeligheder, og hvordan gamle sår aldrig heler, når de aldrig får luft.

Erfaren nordmand får sit store gennembrud i Danmark 

Den norske forfatter Vigdis Hjorth er anerkendt i hjemlandet, og har 20 romaner bag sig. Jeg må indrømme, at jeg først hørte om hende, da "Arv og miljø" udkom på dansk tidligere på året, og romanen samtidig var at finde på listen over de 12 nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

Arvestrid og familiehemmeligheder  

Fortælleren i "Arv og miljø" hedder Bergljot. Hun er midt i 50erne, bor i Oslo og arbejder som dramaturg og tidsskriftsredaktør. Hun har hund, kæreste og tre velfungerende, voksne børn. Men under denne privilegerede middelklasseidyl er der (naturligvis) råd i fundamentet.

Bergljot har brudt med sin familie for mere end 20 år siden. Men da hendes far dør, tvinges hun ind i en arvestrid, der skyldes, at hun og broren er blevet forbigået i uddelingen af familiens sommerhytter i Hvaler. Hytterne er blevet fordelt mellem familiens to yngste børn, Bergljots søstre, som fortsat kommer i barndomshjemmet, og som nu efter farens død er blevet endnu tættere forbundet til moren. De synes derfor, at forfordelingen af de "fortabte" søskende er helt rimelig.

Livslang længsel efter at blive set 

Bergljots ærinde i arvestriden er - modsat brorens - ikke båret af en nostalgisk længsel efter det, der var i barndommens sommerland i hytterne, men at hun med farens bortgang øjner en mulighed for omsider at blive anerkendt i sin smerte over, at hun, fra hun var 7 til 9, var udsat for flere seksuelle overgreb fra faren. Trods det offentlige Norges anerkendelse, ved at sende hende i årevis af terapi, så bliver familiens fornægtelse for Bergljot en evig gentagelse af det oprindelige svigt.

Tvunget til tavshed

"Arv og miljø" refererer flere steder til den danske film "Festen", og ligesom i filmen er det ikke de konkrete overgreb, der dvæles ved, men netop den tavshed og uvilje til at høre, det voksne offer mødes med. Ligesom Ulrik Thomsen ender med at blive bundet til et træ i skoven, mens familien fester videre i fred, således har Bergljots tilbagetrækning fra sin familie også givet dem et alibi for at fortsætte deres version af sandheden.

Vil Bergljot få held til at blive forsonet med sin familie og dermed lukket sine egne sår? Og kan man forsones, hvis ens livsløgne og -sandheder er helt uforenelige? Læs "Arv og miljø" og bliv - måske - klogere.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Turbine

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten