Kolde gys - varme hjerter af Bent Stenbakken

I Aalborgs nordvestlige ende, ved den nye Fjordpark, risikerer man ganske nemt, hvis man har henlagt sin gå- eller løbetur langs vandet, at blive vidne til bare røve og højlydte, mere eller mindre frydefulde skrig, når vikinger og skrællinger i alle aldre og afskygninger krydser vejen fra omklædningsrummet til Vikingeklubben Isbjørnens sauna og badebro ude på Limfjorden.

En gammel drøm

Journalist ved Nordjyske, krimiforfatter og passioneret vinterbader Bent Stenbakken har forfulgt en gammel drøm om at skrive en bog om sin vinterbadeklub.

I efteråret udkom så, på klubbens eget forlag, Stenbakkens bog, ”Kolde gys – varme hjerter. En fortælling om vinterbadeklubben Isbjørnen”. Rigt illustreret med Jens Mortens stemningsfulde fotos samt en lang række billeder fra forskellige private albums. I første omgang er bogen forbeholdt klubbens medlemmer, men du kan altså også låne den hos os.

Fra en håndfuld tosser til hundredevis af fjordbadere

Kolde gys – varme hjerter har tre spor. Dels samler Bent Stenbakken fragmenterne af en historie om byens vinterbaderpionerer, en lille esoterisk gruppe mænd, der tilbage i 1920’erne begyndte at bade fra stranden, der lå for enden af Badehusvej.

Og senere til klubbens egentlige stiftelse med indvielsen af det gamle friluftsbad lige efter krigen. En tid, hvor klubbens medlemmer bl.a. optrådte med badutspring og kunster med op til 5000 tilskuere fra byen, og hvor entréen supplerede medlemmernes årlige kontingent på 50 øre.

En fortælling, som trods mangelfuldt kildemateriale er blevet til et spændende og underholdende lokalhistorisk indslag.


Dels fortæller han om klubbens nyere historie, som gennem interviews, anekdoter og egne oplevelser er et vidnesbyrd om en levende, men alligevel traditionsbunden klub, hvor fællesskab og menneskeligt ligeværd er kerneværdier.

En opfordring til at komme i gang 

Endelig nævner Stenbakken et sidste formål med sin bog, nemlig at advokere for den sport eller livsstil det er at vinterbade, og det velvære som igen og igen nævnes i bogen. Ikke fordi vinterbadning ligefrem savner promovering i disse år, hvor det ligger i tidsånden at dyrke krop og sundhed i de individuelle og helst en smule ekstreme sportsgrene, og hvor vinterbadning ofte er i mediernes overskrifter. Og med en medlemsskare i dag på omkring 1200 i nye, store, flotte lokaler er der næppe udsigt til, at vinterbadning i Aalborg står over for tilbagegang.

 

En rigtig spændende lille bog, som er interessant for både vinterbadere og folk, der interesserer sig for Aalborgs historie.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Vinterbadeklubben Isbjørnen

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten