Bjerget af Luca D'Andrea

Vi er i Norditalien, i Dolomitterne, helt oppe ved den østrigske grænse, området kaldes også ofte for Sydtyrol. Romanen foregår i den lille bjergby Siebenhoch.

 

Hovedpersonen er den amerikanske manuskriptforfatter og filmmand Jeremiah Salinger. Han er berømt for sine dokumentarfilm. Med succes følger udbrændthed og stress, så derfor beslutter han sammen med sin kone Annelise, som netop stammer fra området, og deres lille datter, at flytte til Siebenhoch, for at finde ro. Lad mig bare afsløre allerede nu, det kommer ikke til at ske.


Det er et meget lukket samfund og der skal mere end én generation til for at blive integreret i landsbysamfundet. Den eneste årsag til at den lille familie alligevel bliver næsten accepteret er, at Annalises far Werner Mair, i en årrække, har været leder af områdets redningstjeneste, og derfor er han én af landsbyens lokale helte.


Salinger bliver også hurtigt fascineret af området, høje bjerge, dybe gletscherspalter, og ikke mindst geologien. Sammen med sin kompagnon Mike beslutter han at filme en af redningstjenestens aktioner. En kvindelig tysk turist er faldet ned i en gletscherspalte. Da Salinger og helikopteren ankommer og svæver mellem klippevæggene, beder Salinger om lov til at komme med liften ned efter den tilskadekomne, hvilket betyder, at han ikke kan komme med liften op sammen med turisten, men må blive tilbage på gletscheren, og må vente med at blive trukket op til den tilskadekomne er ombord. Der er blæst og fugtigt, varmt vejr, en kæmpe lavine river sig løs, ryger ned ad bjerget og rammer helikopteren, alle bliver dræbt, undtagen Salinger, som ser det hele ske.


Salinger bliver selv efterfølgende reddet, men lider af svære psykiske lidelser, som resultat af den traumatiske hændelse i gletscherspalten.


Mens Salinger langsomt rehabiliterer sig, kommer han undervejrs med, at der er sket andre voldsomme hændelser i området. 30 år tilbage blev 3 unge mennesker dræbt i en massakre i en kløft der kaldes Bletterbach. Det viser sig hurtigt, at historien nærmest har karakter af et kollektivt traume for alle i landsbyen.

 
Byens lokale politibetjent Max Krün, hans egen svigerfar Werner, byens lokale rigmand og igangsætter, ved alle, et eller andet om massakren, og hver for sig åbner de lidt efter lidt op for historien. Salinger bliver besat af den gamle mordgåde. Det skorter ikke på advarsler mod at snage så meget i fortiden og han har lovet sin kone at holde sig fra det. Han må også sande, at det er forbundet med livsfare, ikke blot for ham selv, men også for hans familie, hvis han skal finde svaret på mordgåden. Ikke mindst hans datter Clara er langt fremme i handlingen og i opklaringen af gåden.


Romanen er fyldt med fantastiske miljø og personbeskrivelser, her kan man virkelig tale om, at det er som selv at være der. Man fornemmer stemningen på den lokale kro og den klare bjergluft på bjergstierne. Vi er med inde i dybe huler og dybe dale, og tror på det. Nævnes skal også de mange myter og forhistoriske legender som faktisk spiller en reel rolle i romanen. Det geniale krimiplot holder gennem hele romanen, og fører virkelig en overraskende slutning med sig.


Jeg vil slutte af med citat fra én af anmelderne: ”Bjerget er en af de sjældne krimier, man ville ønske man stadig havde til gode, og når det ikke længere er muligt, fordi den er læst, kan man jo kun håbe på, at det ikke bliver den eneste fra Luca D’Andreas hånd.”


En anderledes krimi og fængende krimi.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Ove Hesselbjerg Rasmussen

Forlag:

Lindhardt & Ringhof

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten