Den hengivne hr. X af Keigo Higashino

Vi er i Japan i Tokyo.


Og som én af anmelderne beskrev det, så er ”Den hengivne Hr. X” som et japansk morgenmåltid. Man kan se hvad der står i de smukke små skåle og fade på bordet: Misosuppe, ris, en lille tør, grillet fisk, japanske pickles, tørret tang, tofu og sommetider en lille omelet. – Grøn te til det hele. Man standser ikke førend det hele er spist, men selvom man kan se, hvad man får, står overraskelserne i kø.


Vi ved fra første side, hvem der har begået mordet. Det er den enlige japanske kvinde Yasuko og hendes teenagedatter Misato. Metoden og motivet er der heller ingen hemmeligheder i. Hun bliver opsøgt af sin fraskilte og voldelige ægtemand Togashi, som jævnligt stalker hende. Da den tidligere ægtemand Togashi bliver aggressiv og truende, strangulerer, og dræber de ham, simpelthen.


Forvirret og desperat henvender moderem sig til sin nabo, matematiklæreren Ishigami. Han tilbyder, at konstruere et skudsikkert alibi, og i det hele taget sørge for at alle spor fjernes. Ishigami er et matematisk geni og har en fantastisk sans hverdagsdetaljer og mønstre- og så en ekstra lille detalje, han er forelsket i Yasuko. Hver dag frekventerer han dén madpakkebutik som Yasuku arbejder i, bare for at se hende.
Så langt så godt.


For problemet er, at politiet også har en ekspert ansat som de anvender når nogle sager er svære at gennemskue. Han er fysiker og kender faktisk Ishigami. Meget hurtigt udvikler romanen sig til en kamp mellem de to genier. Matematikeren mod fysikeren. Logik mod intuition. Higen efter at opklare og blotlægge mod forsøget på at fortie og skjule.


Det er ligesom et skakspil. Hvis du tager det træk, så tager jeg et andet træk. Hvis du gør sådan, så laver jeg en anden afledningsmanøvre. De to skarpe hjerner indleder en nervepirrende dyst på intellektuel styrke. Matematikeren og fysikeren mødes faktisk flere gange i løbet af romanen i nogle filosofiske diskussioner: Hvad er sværest? At opfinde et uløseligt problem eller løse et?


Og samtidig er det hele meget japansk. Børnene gør som deres forældre siger, har respekt for deres lærer og bukker for alderdommen. De voksne passer deres arbejde, spiser sashimi, går på karaoke- og izakayabar. Bogen er også præget af de ældgamle japanske æresbegreber og den særlige høflighed. Men i hele beskrivelsen af hverdagstrummerummen fornemmer man, at en opklaring af mysteriet nærmer sig.
Og så kommer der en slutning som er intet mindre end genial og fuldstændig umulig at forudse. Læseren bliver ganske enkelt sat skakmat.


Forfatteren Higashino er en begavet plotmager, og har fået sit helt store gennembrud i Japan efter denne roman, som også er blevet filmatiseret. Der er i øvrigt kommet en efterfølger med titlen: ”Den ophøjede morder”. Hvis I kan lide ”Den hengivne Hr. X” kan I roligt gå gang med efterfølgeren.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Ove Hesselbjerg Rasmussen

Forlag:

Modtryk

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten