At tænke - hurtigt og langsomt af Daniel Kahneman

Som en slags kroppens styresystem har vi hjernen og centralnervesystemet, der mere eller mindre bevidst styrer kroppens funktioner. De fleste sker automatisk, vi behøver ikke foretage et aktivt valg om at ånde ind og ud, vi kan være sikre på, at kroppen foretager et optimalt valg om at trække vejret.

Når vi derimod står over for flere muligheder, f.eks. når vi skal vurdere sandheden i en ministers svar i samråd, beslutte os for at købe ny eller brugt bil eller vurdere, om vi virkelig tør besøge Nørrebro på vores tur til København, kan vi så virkelig stole på den berømte mavefornemmelse?

Tænkningens 2 systemer

Det mener den israelsk-amerikanske psykolog Daniel Kahneman ikke, vi kan. I sin bestseller At tænke - hurtigt og langsomt (2011/2012) samler og fremlægger han et langt livs forskning i, hvordan vi foretager valg og beslutninger. Bogen er skrevet i et sprog, man ikke behøver være fagmand for at forstå, og den er fyldt med eksempler, der skaber overraskende genkendelser og aha-oplevelser.

Kahnemans udgangspunkt er en opdeling af tænkningen i to systemer. System 1 er hurtigt, intuitivt og styret af følelser. System 2 er langsomt, fornuftbaseret, og kræver anstrengelse, logik, beregning og bevidsthed.

Kan du stole på din vurdering?

Med en masse eksempler viser Kahneman forskellene mellem de to tankesystemer, og hvordan de kan resultere i forskellige løsninger, selv hvis den tænkende bliver stillet over for samme problemstilling. Det kan være påvirket af forudindtagethed, vaner, fordomme, dovenskab mv.

Ved at forstå, at tænkningen følger forskellige "love" i vekslen mellem de to systemer, kan du blive bedre til at tænke over din tænkning og dermed også fange dig selv i at handle på impulser, som ved nærmere eftertanke ville have vist sig at være irrationelle.

En virkelig interessant og faktisk også ret underholdende bog, hvis du kan tåle at se, hvor ofte du egentlig slet ikke er så fornuftig, som du gik og troede. Med At tænke - hurtigt og langsomt kan du måske lære at bruge forskellen i de to måder at tænke på, til at blive bedre til at træffe beslutninger i fremtiden.

Modtager af Nobelprisen

Daniel Kahneman modtog i 2002 Nobelprisen. Det ekstra særlige ved det var, at han som psykolog modtog Nobelprisen i økonomi.

Man behøver dog næppe være mange minutter på Google eller sociale medier for at have fået en fornemmelse af, at markedsføring i dag bygger mere på adfærdspsykologi a la den Kahneman beskæftiger sig med, end på fornuftsbaseret salgsargumentation.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Materialetype:

Bog

Spørg Biblioteksvagten