Livsmodig af Gitte Løkkegaard

Gitte Løkkegaard var navnet bag den inciterende, let drævende, midtjyske stemme, som i mine teenageår gav mig indblik i andre unge menneskers liv og trængsler, når jeg "under indflydelse" af røgelsespinde fra Gavlhuset sad på mit værelse, tryllebundet af hendes interviews og reportager i kult-radioprogrammet, P4 i P1.

Markante kvinder 50+

Nu er livet kommet dertil, at jeg (snart) skal forholde mig til livet som midaldrende kvinde i en kultur, der er fikseret på ungdommen (ja, den var sørme uproblematisk ...). Og så opdager jeg, at Gitte Løkkegaard har skrevet en ny bog i samtale med fire, ifølge titlen, livsmodige kvinder på 50+.

Ritt Bjerregaard, Christine Antorini, Anne Linnet og Hanne-Vibeke Holst er de fire kvinder, som i en række samtaler med hinanden, sat stævne af Gitte Løkkegaard, reflekterer over, hvor de er nået til i livet, og hvordan det er at være der. Som kvinder er de nok underlagt de samme kønsrollemønstre, forskelsbehandling, diskrimination, stereotypier, familiemæssige udfordringer og glæder, kærlighedsop- og nedture, kropslig sygdom og det, de kalder "forfald" som os andre.

Men her er altså alligevel ikke tale om fire almindelige kvinder i den forstand, at de hver især har haft et liv som førende inden for deres felter. To politikere med ministerposter på cv'et, en af Danmarks førende musikere gennem snart et halvt århundrede samt en bestsellerforfatter, hvis bøger i flere tilfælde er filmatiseret som serier, som på primetime tv har skildret magtens centrum i det demokratiske samfund, særligt fra en kvindes synspunkt.


Alle fire er altså kvinder med deres meningers mod og vilje til at udtrykke dem. Og med bogens titel altså "livsmodige kvinder", et tillægsord opfundet til lejligheden som et ordspil på livsmod og modig, som antyder en mere aktivistisk tilgang til modet på livet end blot at parere dets tildragelser med åben pande.

No Bullshit

 
Så altså ingen tvivl om, at her er usædvanlige og markante kvinder i tale. Og også no-bullshit-kvinder med en humor, der gør deres fortællinger ligefremme og vedkommende. En samtalebog skal vel per definition føles som en samtale, man selv sidder med i, og i den forstand er man i godt selskab med disse "lege-veninder", som for et par timer er med hjemme i sofaen. Og denne gang uden Gavlhus-røgelse.
Gitte Løkkegaard sammenfletter sympatisk damernes indspark med citater og anekdoter, så man næsten kan høre hendes rolige Silkeborg-dialekt.

Uanset hvad du måtte mene, om det, de fire kvinder har præsteret i livet, så er denne bog fyldt med livskundskab og interessante reflektioner, som gør det til en læseværdig oplevelse.

En eftertanke

Og når tankerne nu igen flyver tilbage til P4 i P1, så kan jeg ikke lade være med at anbefale en anden bog af Gitte Løkkegaard, nemlig den fantastiske biografi Tine Bryld - et lettere kaotisk ridt, som udkom i 2009. Et portræt af kollegaen Tine Bryld fra Tværs, som jeg vist roligt kan sige, har ydet en større indflydelse på mit eget liv, end Bjerregaard, Antorini, Linnet og Holst tilsammen.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Politikens Forlag

Materialetype:

Bog

Spørg Biblioteksvagten