Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder af Benjamin Alire Sáenz

Prisbelønnet ungdomsroman om to teenagedrenge er en hjertesvulmende og meget fin fortælling om det sårbare ingenmandsland mellem børne- og voksenliv.

 

Da 15-årige Ari og Dante møder hinanden i svømmebadet kommer det til at ændre deres liv. Begge er enspændere med mexicansk-amerikansk familiebaggrund, og som de lærer hinanden og deres familier at kende, finder de frem til de små skatte, som både definerer og adskiller dem som individ, og som derved smeder dem sammen i overgangsfasen fra barn til ung voksen.

 

Siden udgivelsen i 2012 er priserne regnet ned over Benjamin Alire Sáenz’ ungdomsroman ’Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder’, som nu endelig foreligger på dansk. Hvorfor er meget let at forstå, når man sidder med bogen i hånden, og lader sig opsluge af den gribende historie om venskabet mellem de to teenagere Aristoteles og Dante. Med en filosofisk og vidtfavnende tilgang blotlægger Sáenz de store emner og tabuer i voksenlivets store mysterium.

 

Det er en begavet bog, der kan og bør læses af unge som voksne, fordi den tager universelle emner op om familie, seksualitet, kærlighed og venskab på en meget fin måde, der gør bogen særdeles vedkommende uanset alder. Jeg elsker bogen, fordi den er totalt atypisk i en genre, der ofte er domineret af candyfloss svulmende amerikanske fortællinger om teenagere, hvor hjerte rimer på smerte.

 

Lige fra begyndelsen mærkes det, at Benjamin Alire Sáenz har skabt en enestående og meget gribende ungdomsroman, som udspiller sig i midtfirsernes El Paso, Texas. Med ærlighed og sproglig gennemslagskraft tager forfatteren fat i emner, der ligger ham nært på det personlige plan uden, at det på noget tidspunkt bliver anmassende eller forvandles til en meget privat fortælling.

 

Teenagetiden er sjældent en dans på roser, men for Ari er det ekstra svært. Da han var lille skete der noget frygteligt med storebroren, men årsagen til hans nuværende ikke-eksistens i familien er bragt til dyb tavshed. Faren er indesluttet og lider af svære krigstraumer, og ligesom moren kan han på ingen måde håndtere Aris mere og mere påtrængende behov for at få svar på spørgsmålene om sin bror. Da Dante træder ind i Aris turbulente følelsesliv er det både et mirakel og en forbandelse. For første gang har Ari en ven at tale med, men samtidig er der nogle ting, der bliver ekstra svært at håndtere. Dante kan læses som en åben bog, og måske føler han mere for Ari end blot platonisk venskab.

 

Der er en dyb universel poesi i Sáenz' fortælling om de to drenge, deres meget forskellige opvækst og snærende familiehemmeligheder. Dit hjerte kan derfor umuligt undgå at gå bare en lille smule i stykker i dette uforglemmelige mesterværk.


box img

Anbefalingen er skrevet af:

Pia Bechmann

Forlag:

CarlsenPuls

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten