Vi kunne alt

Så kom den - efterfølgeren til Merete Pryds Helles fantastiske roman 'Folkets skønhed'. Lad det være sagt med det samme: forventningerne er tårnhøje!

Merle er fra Værløse
Hendes scene er 70'erne i et villakvarter hvor hendes dysfunktionelle familie bor.
Vi er ikke på Langeland i 30'erne hos Marie og hendes familie, som vi var i romanen 'Folkets skønhed'.
Men det rå, barske og på mange måder håbløse billede af Merles familie, viser en anden form for fattigdom, som 'kræver sit barn' at hamle op med.

Merles familie er på mange måder dysfunktionel. Far, der er blikkenslager, har et ustyrligt temperament og problemer med alt for meget alkohol. Merles mor er grønlænder og er lænket til kørestolen på grund af sygdom. Merles storesøster finder et helle i træning, som hun dyrker dagligt i mange timer.
Bedsteforældrene spiller en rolle, men også her er tone barsk og nedladende og de ejer ikke kærlighed og omsorg til børn og børnebørn.

Den sociale arv spiller med.

70'ernes frisind har en skyggeside og forældrenes magtesløshed giver sig udtryk i ydmyge scener og grænseoverskridende adfærd.

I bogen er vi vidne til omsorgssvigt og en familie i opløsning. De sociale myndigheder når aldrig ud til Merle og hendes familie og naboerne, Marie og hendes familie, som vi kender fra Folkets skønhed, har ikke kræfter til andet end at registrere hvad der sker. Merle bliver moppet og svigtet af venner og familie, - det er hård læsning, men Merle klarer sig fordi hun drømmer sig væk og oplever en hel ny verden, hvor tal og matematik spiller en helt central rolle.

Matematiklæreren viser Merle et nyt universelt sprog og det bliver afsættet til, at Merle kommer nogenlunde helskinnet gennem en skrækkelig barndom.

Vi kunne alt - men magtede vi det? Velfærdssamfundets mange muligheder på det materielle plan er en ting, noget andet er det sociale og mentale arvegods betyder alt for hvordan vi forvalter de muligheder vi har.
Vi kunne alt. Det kunne Merles familie ikke. Men Merle kan. På trods.

'Vi kunne alt' er barsk læsning, ligesom forgængeren 'Folkets skønhed' - og fantastisk læsning! 

 


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Susanne Sloth

Forlag:

LIndhardt og Ringhof

Materialetype:

Bog

Merete Pryds Helle

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten