Brætspil for de mindste

HABA laver spil til de mindste. Det er spil, der er målrettet de 2-7 årige og biblioteket har for nyligt indkøbt en del af disse spil, så der også er noget for vores yngste biblioteksgæster.

HABA er et tysk firma og derfor er der oftest ikke danske regler med, men reglerne er ret simple og på engelsk i alle spil. En voksen til at oversætte reglerne kan anbefales, men så er spillene altså også lige til at gå til. Du kan genkende spillene på deres karakteristiske gule farve.

Kleine Magier (4+)
Den store magiker Merlin er kommet til kongeriget Simsalabim for at teste os magikere. Man starter med at sætte troldmandsfiguren Merlin og de tre hjul op og skal så navngive det dyr, der slås med terningen. Det er rigtigt sjovt og lærerigt for børnene at slå alt fra en kat til en ugle. Tag derefter en af de magiske hatte, sig trylleformularen højt og find ud af, om du er så en dygtig troldmand, at du kan fremtrylle det rigtige dyr til Merlin. Modtag så en magisk stjerne! Spillet er for os voksne utroligt sjovt, og læerigt for børn, da de træner deres koncentration ved at holde styr på, hvilke dyr, der er hvor (positionen af hjulene skiftes). Det, at der er magneter i tryllehattene, er også enormt sjovt!
Spillet minder om Labyrint, Feuerdrachen og Kanin hop hop.

 

Monstertorte (4+)
Et lille hurtigt spil, hvor alle skal finde de rigtige spil-kugler til at bage alle monsterkagerne. Spillet kræver balanceevne, farvegenkendelse og tager ikke meget mere end 10 min at spille. Det virker heeelt vildt sjovt, fordi man virkelig udfordrer børnenes evne til at balancere og at de voksne selv skal bruge de små træskeer til at få flyttet farverne over i ens egen skål. Til 2-4 spillere.
Spillet minder om Feuerdrauchen, Dyr på dyr og A la carte.

 

Go, go little penguin (2+)
Et sødt lille spil, der træner barnets motoriske evner og farvegenkendelse. Hver spiller slår med en terning og skal forsøge at få de små pingvinunger over til fisken, så de kan gro og blive større og stærkere – ligesom vi mennesker. Spillet er for alle pingvinelskere og os voksne, der gerne vil lære vores små poder om farver og glæden ved at spille. Et rigtigt fint spil, der har så store brikker, at små børn ikke burde kunne få dem galt i halsen (det har jeg dog ikke testet på børn). 
Spillet minder om Kanin hop hop og Dyr på dyr.

 

The Heroes of Kaskaria (6+)
De onde trolde har stjålet fantasylandet Kaskaria’s skatte og jeres opgave som kongerigets mægtigste helte er at flyve ud og redde skatten tilbage. Den, der får flest skatte, vinder. Spillet har nogle fede små komponenter og minder reelt meget om spillet Afrikas stjerne, men her er der nogle nyere og sjovere små dele. Spillet er lidt mere kompliceret end førnævnte, da man i stedet for at slå en terning skal vælge hvilke kort, man bruger til at bevæge sig med, og det giver spillet et ekstra sjovt element. Generelt er spillet for de øvede brætspillere og ikke et jeg vil anbefale, hvis man er helt nyt udi at spille brætspil. Et utroligt flot spil!
Det minder om Afrikas stjerne, Dominion og Bohnanza.


Brandon the brave (5+ år)
Du er den forvirrede ridder Conrad, smid brikkerne ud fra det startende slot, find din hest og gør dig klar til at tage på eventyr med den modige ridder Brandon. Rigtigt sjovt og lærerigt lille spil, der kan lære børnene, hvordan man farvegenkender, løser typiske problemer riddere løber ind i såsom alt lige fra at befri prinsessen til at finde skatten.
Spillet minder meget om Carcassonne og KingDomino

Tiny Park (5+ år)
Byg din egen forlystelsespark! Elsker dit barn parker som Fårup, så prøv da lige kræfter med at designe hvordan barnets, eller din egen, forlystelsespark skal se ud. Det er både et spil, hvor man skal tænke meget over, hvordan man placerer ens madboder, forlystelser osv. men også være lidt heldig, når man slår terningerne med HVILKE forlystelser gæsterne gerne vil besøge. Spillet virker utroligt simpelt og sjovt, de par gange, jeg har prøvet med det (uden børn!), har været morsomt. Jeg tror, at det er et spil, der virkelig kan lære børnene at tænke over placeringer af forlystelser.
Spillet minder om Patchwork og Kingdomino.

Dyr på dyr (3+ år)
Der skal stables dyr. Reglerne er utroligt simple: stil krokodillebrikken midt på bordet, slå med den tilhørende terning og stil et af dine dyr oven på de andre. Spillet skriver selv, at det opfordrer til øje/håndkoordination, finmotorik og tre-dimensionel tænkning. Det er jeg som sådan enig i, og det lyder til at være et rigtigt fint spil for de små børn. Lige til børnehavebørn, der skal lære hvad dyrene hedder til de lidt større børn, der kan se det sjove i at stable dyr ovenpå hinanden og få en oplevelse ud af det.
Spillet minder om My very first game - first orchard og Kanin hop hop.

Clumsy Witch (7+ år)
Et engelsk spil, hvor der skal rimes og rulles terninger for at finde ud af hvilke trylledrikke den uheldige lille heks kommer til at blande: er det en kærlighedstrylledrik eller en der forvandler en til en frø? Hvem ved?
Det er i hvert fald et sjovt lille spil, hvor man skal regne ud hvilke ingredienser, der bliver placeret hvor. En personlig note er, at spillet nok fungerer bedst, hvis barnet er to-sproget med engelsk som et af de primære sprog, da der er en lille remse man skal sige hele tiden. Er man meget kreativ kan man selv komme på én! Her er et utroligt unikt spil!

Prinsessan på ärten (3+ år)
Jahh hvad er der at sige? Det er det klassiske eventyr om prinsessen på ærten, som vi alle kender. I skal samle hendes seng med de tilhørende dele og slå med en terning. Jeres opgave er at stable alle puderne, så hun kan sove uden at blive forstyrret af ærten. Dertil er der også muligheden for at spille en udgave, hvor man spiller mod hinanden om hvem, der kan stable flest af sine madrasser. Spillet er utroligt sødt og lyserødt. Det er ikke svært og kan for eventyrinteresserede børn være en sjov lille leg.
Spillet minder om Kanin hop hop og Rhino hero 

Feuerdrachen (5+ år)
Vælg en af fire farver af ilddrager og sæt vulkan-brikken i midten af spilbrættet. Opgaven er så at indsamle så mange rubiner som muligt. Den, der har samlet flest i sin farve-passende pose, vinder! Det er et rigtigt sjovt lille spil for de mindre, der godt kan lide drager og at spille mod hinanden. Hvem ved om I skal navngive jeres drager for at gøre det hele lidt mere spændende? Mine skulle i hvert fald hedde Hubert og Rubert!


Rigtig god fornøjelse med alle de nye brætspil!

 

 


box img

Anbefalingen er skrevet af:

Kristian Jessen

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten