Meget gode liv af J. K. Rowling

Gengivelsen er J. K. Rowlings inspirerende dimissionstale er en smuk fortælling om drømmen vi alle bærer i os om et godt og tilfredsstillende liv.

 

J. K. Rowlings inspirerende dimissionstale fra 2008 til årets afgangselever på Harvard University handler om to emner, som står hendes hjerte nært. Nemlig fantasiens vigtige betydning og fordelene ved at fejle. Talen opfordrer til at følge sin egen sti på vejen mod meget gode liv. Rowling er en blomstrende ordmagiker og med udgangspunkt i egne erfaringer og modgang, taler hun direkte til forestillingen om at opnå de ting i sit liv, som man drømmer om.

 

Ingen havde spået Rowling til at blive en verdensberømt forfatter, men uanset bump på vejen lod hun sig ikke stoppe. Pointen er, at man skal lære af sine fejl, faktisk er de nødvendige, hvis vi skal sætte os nye mål bygget på både gode og dårlige erfaringer.

 

’Vi behøver ikke magi for at ændre verden; vi bærer allerede al den kraft, vi har brug for, inden i os selv’.

 

Selv om man besidder egenskaben til at lære af egne fejl og modgang, kommer man ikke langt uden fantasiens kraft. Hvis ikke man kan tænke ud af boksen, bryde normer eller tænke nye tanker, sker der ingen udvikling, og alting forbliver det samme. At leve sig ind i andre menneskers liv og situation kræver fantasi og dermed empati, en egenskab som Rowling understreger vigtigheden af igen og igen:

 

’Fantasi er ikke bare den unikke menneskelige evne til at forestille sig det, som ikke er, og dermed kilden til al opfindelse og innovation; i sin formentlig mest transformative og inspirerende kapacitet er fantasien den kraft, der gør os i stand til at føle empati med mennesker, hvis erfaringer vi aldrig har delt.’

 

’Meget gode liv’ er ikke blot en tale, det er en smuk fortælling om drømmen vi alle bærer i os om et godt og tilfredsstillende liv. Rowling slutter sin tale af med at citere Seneca med disse rammende ord:

 

’Som en historie, således er også livet: Det er ikke, hvor langt det er, men hvor godt det er, der betyder noget’.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Pia Bechmann

Forlag:

Gyldendal

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten