Pigen der elskede Tom Gordon af Karen Dionne

En lille pige farer vild i den enorme skov i Maine. Mens hun kæmper for overlevelse og for at finde hjem, er der noget, som forfølger hende gennem skoven. 

 

Stephen King er for de fleste sikkert lig med gys og skræmmende historier, der ofte udspiller sig i det staten Maine og byen Castle Rock. Gyset er Kings varemærke, men han har også skrevet flere romaner, som ikke nødvendigvis kan stemples gys, i hvert fald ikke på den meget konkrete måde. Sådan en bog er Pigen der elskede Tom Gordon.

King er mester i at fortælle historier, hvor der overgår personerne noget uforudset, som ryster deres liv og verden i en ellers normal hverdag, og på et split-sekund forvandler et liv til et mareridt. Det er fascinerende, hvordan King kan gøre frygt til noget levende og håndgribeligt, som vi alle kan genkende.


Trisha er bare 9 år, da hun farer vild i skoven. Med nyskilte forældre higer hun om den fælles interesse for baseball sammen med sin far. Titlen på bogen henviser til Trishas store idol baseballspilleren Tom Gordon, som er en virkelig baseballspiller, der tidsmæssigt passer ind i historien som spiller for Red Sox.

 

King bruger særlige skriveteknikker og virkemidler, når han skriver sine romaner. I denne korte roman er det tydeligt at kampen mellem menneske og natur, uskylden mod det utæmmede væsen eller bare kampen mellem godt og ondt eksemplificeres gennem baseballkampens innings, strikes og runs.

 

Trisha skal sammen med sin bror og mor på en længere vandretur ad Appalachian Trail i den enorme nordamerikanske skov. På turen skændes mor og storebror, og de lægger ikke mærke til, at Trisha forlader stien for at tisse i buskadset. Da hun har forrettet sit ærinde, gør Trisha sit livs største fejltagelse. Hun beslutter at skyde genvej over en bakketop, men på den anden side er der bare mere skov, så langt øjet rækker. Alle spor af stien er væk, og hun er faret vild.

 

Heldigvis ved hun en smule om naturen, og hvad man skal passe på, og hvad der kan spises, men en 9-årig pige på vildspor i en skov langt fra al civilisation er ikke godt. Mens hun vakler gennem skoven og må udstå sult, kulde, hvepseangreb, blodtørstige myg, angst og ensomhed, finder Trisha en reserve af mod fra sin elskede baseballspiller Tom Gordon, som hun i sin fantasi forestiller sig følges med hende gennem skoven. Det er ham, der giver hende gode råd, og får hende til at kæmpe for sit liv. Men som dagene går og kampen bliver hårdere, forsvinder hendes udholdenhed.

 

For der er også noget andet der følger efter pigen, et væsen hun ikke har set med sine egne øjne, men som hun kan mærke eksistensen af helt ind i knoglerne, og hvis klomærker hun ser hvæsset ind i stammer og jorden på sin lange vandring gennem skoven.

 

Men er det levende, er det virkelig ’bare’ en bjørn eller er det blot fantasien, der spiller hende et puds? I hvert fald er spillereglerne forandret. For pigen er kommet ind på forbudt område, hun er vandret væk fra sportspladsen til et sted, hvor der gælder andre regler end dem hun kender.


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Pia Bechmann

Forlag:

Lindhardt og Ringhof

Materialetype:

Bog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten