Walden. Livet i skovene. Af Henry David Thoreau

Verdens måske bedste selvhjælpsbog! Blev den udråbt til i pressen, da den amerikanske klassiker, Walden. Livet i skovene blev genudgivet i på dansk 2007.

Hvorfor selvhjælpsbog?

Forfatteren Henry David Thoreau anså sig selv som filosof, og han søgte at leve i praksis, ikke kun teoretisk, efter den filosofi, han tilsluttede sig. Blandt andet i denne bog, der bygger på hans erfaringer i 2 år, hvor han levede i en primitiv, selvbygget bjælkehytte ved Walden Pond i Massachusetts.

Henry David Thoreau var en del af den transcendentale bevægelse i USA i midten af det 19. århundrede sammen med bl.a. digteren Ralph Waldo Emerson. Datidens new age eller hippie-bevægelse, som anså naturen, som noget beåndet, og hævdede menneskets ret til frihed og selvudvikling.

Livet i skovene

Henry David Thoreau flytter ind i sin hytte i 1847. Herude går han så i 2 år og 2 måneder og iagttager årets gang og livet omkring ham. Han bor nemlig ikke afsondret, som mange fejlagtigt forestiller sig, men kun 30 minutter fra Concord, hans hjemby. Og han bor tæt på jernbanen, så togene til Boston passerer som en regelmæssig rytme i hans dagligdag. I hans simpelt indrettede – i dag kalder man det vist 'tiny house' har han prioriteret at have hele tre stole, så han har været åben for selskabelighed.

Walden er ikke nogen roman, men en egen blanding af naturiagttagelse, selvbiografi, livsfilosofi og samfundskritik. Han beskriver årstidernes gang, dyrenes liv, opstiller husholdningsregnskaber, der viser, hvor lidt man behøver for at opretholde livet i frihed. Han kritiserer den nye tids kapitalisme og industrialisering, og viser hvordan folks almindelige liv mere og mere er en jagt på effektivitet og materielle værdier, der i sidste ende kræver mere og mere arbejde at opretholde. Og dermed større og større indhug i livet.

Civilisationskritik og simple living

Thoreau lever i en tid, hvor negerslaveri, indianerdrab og imperialisme fyldte på den politiske agenda. Thoreau var med vores nutidige øjne meget politisk korrekt i forhold til disse ting. Men Thoreaus kritik af civilisationen har også mange budskaber, der på deres egen måde er aktuelle i dag.

Han har fx en kommentar til, hvordan samtiden efter hans mening var præget af nyhedsnarkomani. Thoreau beskriver, hvordan en landmand knap kan tage en middagslur uden at vågne op med udbruddet: ”Er der sket noget?” Virker det bekendt?

Det var også tiden, hvor man var begyndt at kunne kommunikere hurtigt over lange afstande, og hans kommentar til det nye kommunikationsnetværk er: ”Vi har så travlt med at anlægge en magnetisk telegraf fra Maine til Texas, men måske har Maine og Texas ikke noget af vigtighed at meddele hinanden."

Da Walden blev genudgivet i 2007 kaldte Kristelig Dagblad den for ”verdens bedste selvhjælpsbog.” Ikke fordi man nødvendigvis skal leve et simpelt liv i skovene, men fordi civilisationen altid har brug for kritik og et kritisk blik udefra, der stiller spørgsmål ved de fakta, vi har accepteret som naturgivne kendsgerninger, men som ikke nødvendigvis er det.

Walden er en lærebog i simple living. Og i at se storheden i det små, som når han beskriver naturens dyr og fænomener. Hvor vigtigt det er at skelne mellem de virkelige og tilsyneladende værdier.

(Fra Bogcaféen Ud i Vildmarken, 4. januar 2019)


reserver Bog
box img

Søg på emne:

Anbefalingen er skrevet af:

Nina Ovesen

Forlag:

Gyldendal

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten