5. marts 2019

Alle læser

Alle læser er en læseindsats, der er udviklet i et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne og Skoleforvaltningen, Aalborg Kommune.


Lystlæsning gør børn til bedre læsere, hvilket er afgørende for deres succes i voksenlivet, set ud fra både et dannelses- og uddannelsesperspektiv.

Der ligger et stort potentiale i at styrke samarbejdet og samspillet mellem skoler, biblioteker og familier, som alle spiller en central rolle, når børnene skal inspireres til læsning.

Undersøgelsen "Børns læsevaner 2017" viser, børns læselyst aftager markant i løbet af 5. - 7. klasse. Undersøgelsen viser også, at eleverne ville læse mere, hvis emnet interesserede dem.

Det kan betyde, at eleverne mangler inspiration til bøger, der fanger deres interesse og kan konkurrere med andre tilbud på digitale platforme.

I læseindsatsen vil skolerne kunne deltage i en række læseaktiviteter og –events, hvoraf størstedelen afholdes lokalt på skolerne centreret omkring det pædagogiske læringscenter (PLC).

Vi har også fokus på, at børnene møder deres folkebibliotek på en anden måde, end de plejer, både på og udenfor skolen. Vi har et særligt fokus på, at børn skal inspirere børn, fx gennem udstillinger på skolens PLC.

Læsning er andet end at kigge i en bog, derfor introduceres eleverne til forskellige teksttyper fx via en Læse-challenge eller deltagelse i ”Hvem læser mest?” på Ereolen GO, hvor de introduceres til læsning af ebøger, lydbøger og andre digitale tekster. I finder alle nævnte aktiviteter under 'Skole', her på siden.

Alle læser består også af en række aktiviteter til hele familien. Vi udgiver bl.a. en række film, som skal give forældrene inspiration til helt konkret at støtte op om deres barns læselyst.

Vi inviterer også forældre og børn ind til en hyggelig aften, hvor de kan møde en forfatter og spise aftensmad sammen. De aktiviteter finder I under siden 'Forældre'.

 

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten