Scratch

Scratch er et online programmeringsredskab, hvor du kan lave spil, interaktive fortællinger, animationer og meget mere. Det er egentlig kun din fantasi, der sætter grænserne.

 

Det er udviklet af MITs (Massachusets Institue of Technology) Media Lab, med det formål at lave et redskab til at undervise børn i programmering.

 

Kodning med blokke

Scratch bruger såkaldte blokke til at lære dig kodning. Det vil sige, at hvor man normalt skriver kode i tekst, så arbejder du i Scratch med digitale byggeklodser, som du kan kombinere for at få dit program til at gøre alle mulige tænkelige ting. Inden du får set dig om, arbejder du både med variabler, operatører og hændelser.

 

Hvis du mangler lidt introduktion til konceptet, kan du med fordel tage en Hour of Code, der fører dig i gennem nogle af de principper, der også bruges i Scratch. Det kan du læse mere om her.

 

Del og remix

Scratch er et meget åbent miljø, hvor brugerene bliver opfordret til at dele deres projekter med hinanden. Hvis du finder en andens program, som du synes er spændende, kan du altid lave en såkaldt remix af det, hvor du kan gå ind og se, hvordan de har skruet programmet sammen, lave ændringer og på den måde lave din helt egen version af programmet.

 

Der er masser af hjælp at hente på på Scratch hjemmesiden under "Kom i gang". Hvis du har mod på det, er der også masser af tutorials på youtube, men de er som oftest på engelsk.

 

Til sidst en lille advarsel: Scratch er stærkt vanedannende. Når du først én gang har oplevet, at det lykkes at få programmet til at gøre det, du havde planlagt det skulle, så vil du fortsætte med at nørkle, pudse og lave nye og vildere funktioner. Jeg anbefaler det til både børn og voksne, der gerne vil i gang med at programmere.

Herunder kan du se et lillebitte program, jeg har lavet i Scratch. Jeg er 100% sikker på, at du kan gøre det bedre.


 

Mitch Resnick TED talk: Lad os lære børn at kode

Herunder kan du se medudvikler af Scratch, Mitch Resnick fra MIT Media Lab, fortælle, hvorfor han synes, vi skal lære børn at kode.


box img

Anbefalingen er skrevet af:

Allan Johansen

Materialetype:

Programmeringssprog

Biblioteksvagten Spørg Biblioteksvagten