Grønland - en brandvarm kartoffel, som de fleste af os ikke engang kender toppen af isbjerget på
- Date
- Tid
- 16:30 - 18:00
- Pris
- Standard: Gratis
- Sted
- Folkestuen
- Bibliotek
- Hovedbiblioteket
- Adresse
-
Rendsburggade 2
9000 Aalborg
Danmark
Kom med til en litterær folkehøring omkring Grønland, hvor du som deltager kan være med til at forme samtalen, snakken og debatten.
Vi har allieret os med tre eksperter, som alle har hver sit perspektiv, som du med garanti vil blive beriget af.
Er der noget omkring Grønland, du er særligt nysgerrig på? Måske noget du undrer dig over? Eller ved du noget om Grønland, vi ikke ved? Stil alle spørgsmål, som du ligger inde med, til panelet, og del dine facts med os alle sammen.
Kom, som du er, og vær med til at sætte dit præg på aftenen.
Panelet
Frederik Mozart
Frederik er 36 år og uddannet officer, kaptajn i Flyverkommandoen og vagthavende officer i Arktisk Kommando fra 2022-2024.
“Udover en rigtig sund interesse for Grønlands komplekse historie, vilde geografi og udfordrende demografi, har jeg også en del personlige oplevelser fra mødet med grønlændere, som har åbnet mit syn på folket. Derudover har jeg en viden om forsvaret i arktisk og det politiske spil.
Mit eneste råd til danskere er, at de skal prøve at bo i Grønland for at kunne forstå Grønland, grønlændere og rigsfællesskabet.”
Privat er Frederik forlovet med Trine og far til Laura og Max.
Frederik Mozart understreger, at han deltager som civil, og ikke som repræsentant for forsvaret.
Pia Enona Barlaj
Pia er født og opvokset i Nuuk og flyttede til Danmark i en alder af 8 år. Hun skriver om sig selv:
”Jeg har før debatteret diskrimination og racisme i forskellige fora bl.a. FN-byen, Folkemødet, forskellige landsforeninger og i P1 Orientering. Leder for Institut For Menneskerettigheder og generalsekretær for Foreningen Grønlandske Børn.
Det er mit hjertebarn at undervise om andre kulturer end dansk. I de fleste af skolebibliotekerne findes kun meget lidt eller slet ingen litteratur om det moderne Grønland. Mine to børn er halvt danske og halvt grønlandske, men de ser ‘heldigivs’ ret danske ud, så de skal ikke igennem en masse stigma, diskrimination og opleve racisme. Dog har min datter oplevet sætningen: ”Du er også bare fucking grønlænder”.
Pia har desuden medvirket i undervisningsfilmen Mødet med Danmark, som du kan se her.
Mikkel Lybæch
Mikkel er 51 år, født i Nuuk og opvokset i en forstad til Aalborg.
Mikkel er uddannet lærer og har arbejdet 6 år i Tasiilaq, Østgrønland. 4,5år som lærer og 1,5 år med Turisme som arktisk guide og turismeudvikler. Han har klatret, sejlet, stået på ski i Østgrønland og bl.a. krydset indlandsisen med egen hundeslæde.
Arbejder nu på Rebild Efterskole, hvor der hvert år også kommer grønlandske elever.
Mikkel fortæller, at han fortsat nærer en stor kærlighed til Grønland - også selvom han aldrig får lært at spise mattak.
Hvad er en litterær folkehøring?
Til en litterær folkehøring bruger vi litteraturen til at lirke komplekse emner op, for at blive klogere på dem.
Det starter med en oplæsning fra et stykke relevant litteratur. Bagefter hører vi fra mennesker med noget på hjerte og med viden om emnet. Det foregår i øjenhøjde med publikum, hvor alle opfordres til at deltage i samtalen på lige fod.
Deltagernes indspark bidrager til et fysisk produkt, der formidler den viden og de erkendelser, der blev delt i folkehøringen. Så andre kan se det, og blive inspireret.
Tilgængelighed
Mulighed for at trække sig: Ja
Niveaufri adgang: Ja
Handicapvenligt toilet: Ja
Teleslynge: Nej
Læs mere om tilgængelighed og planlæg dit besøg på Hovedbiblioteket via dette link.
Vi arbejder hele tiden på at forbedre tilgængelighed på vores biblioteker, så har du andre særlige behov eller spørgsmål til arrangementet skriv til os på bibliotek@aalborg.dk eller ring på tlf. 9931 4300.