Norske tegneserier du ikke må gå glip af
I Norge synes de at have fundet en særlig opskrift, når det handler om at lave eventyrlige og populære historier for børn og unge. Der er pt en nærmest gylden generation af unge tegneserieskabere, der sætter deres eget unikke præg på genren. Vi har samlet syv fantastiske tegneserier til børn fra 9 år og opefter.
Af Mie Møller Nielsen
"Snekatteprinsen" af Dina Norlund
”Snekatteprinsen” handler om den mindste af snekatteprinserne, Syv. Efter farens død, sættes Syvs søskende ham på en umulig opgave: at skaffe en sagnomspunden krone tilbage. Syv påtager sig opgaven med gå-på-mod og ildhu. Han er naiv og godtroende, men også loyal og kærlig. Alle egenskaber han får brug på sin rejse. Han vil så gerne bevise sit værd – og det kommer han bestemt også til.
Det er en meget stemningsfuld og virkelig smuk tegneserie. Stilen er meget manga-inspireret, det er en historie der emmer af magi og sagn. Syv føler sig udenfor og vil gøre alt for at passe ind, men samtidig vil han ikke tilsidesætte sine egne værdier.
Hans Jørgen Sandnes’ Krypto-serie
Første bind af norske Hans Jørgen Sandnes’ serie udkom i 2021. Her møder vi pigen Ophelia. Hun er flyttet ind hos en ny plejefamilie tæt ved havet, i den lille by Saltvik. Kort inden Ophelia flytter ind, forsvinder en dreng i havet. Ophelia bliver gode venner med den gamle fiser Bernhard, der har en stor interesse for kryptozoologi – ligesom Ophelia.
Krypto er en særdeles velskrevet og spændende tegneserie. Alle fire bind er gennemsyret af mystik, en smule uhygge og flotte illustrationer. Bøgerne er nemme at læse, da der ikke er specielt meget tekst på hvert billede.
Spøgelsesven af Michelle Tolo
Norske Michelle Tolos stil er som taget ud af Nickelodeon med sit umiskendelige tegnefilmsagtige præg men er en tegneserie uden de store visuelle overraskelser.
Det er en fin lille historie om venskab og ensomhed for de yngre læsere. Magnus flytter til en ny by med sin mor, men bøvler med at få nye venner i skolen, samtidig med, at han savner sin far, som rejser meget med sit arbejde. Hans mor giver ham en lille kattestatue som minde om hans elskede kat, men det er ikke bare en statue: Den indeholder sjælen af en afdød, jævnaldrende pige som hurtigt bliver Magnus’ ven.
Tolos stil er tydelig og nem at afkode, ligesom hun komponerer opslagene klart og præcist. Følelserne i serien vil være genkendelige for mange børn: ny i en by, mangle venner og føle savn og ensomhed, men det bliver ikke mere alvorligt, end at det kan løses med en portion action og en kop te.
"Nordlys" af Malin Falch
Sonja drømmer om eventyr, magi og om at se andre steder, godt hjulpet på vej af hendes onkel Henriks mange fortællinger. Sonja får en smuk halskæde af Henrik i konfirmationsgave – en halskæde der ikke er fra Sonjas egen verden. Om natten kommer drengen Esben efter halskæden. Han har lange ører og er klædt i gammeldags tøj. Halskæden åbner en portal til det Jotundalen, et magisk sted med trolde, talende dyr og krigeriske vikinger. Sonja bliver snart hvirvlet ind i et storslået eventyr for at skabe fred igen i Jotundalen.
Historien er også et mix: tydeligt inspireret af Peter Pan, Narnia og andre magiske væsner fra fantasy. Der er ikke noget at slå sig på, hverken på tegninger eller historie, men fremdrift, dialog og den genkendelige historie får hurtigt fanget eventyrlystne børn.
"Dragens Øje – Forrådt" af Cha Sandmæl
”Dragens øje” har noget så særligt som en hen-person som hovedperson – altså ikke en han eller hun, men altså en der bliver omtalt med et kønsneutralt pronomen. Det er ikke noget der har altafgørende for historien, men mon ikke det kommer tydeligere til udtryk i de næste bind i serien.
Sortalferne lever i et underjordisk samfund, hvor magi sættes højt og da Kha skal til magiprøve, tror hen at lykken er gjort – men der findes fjender i familiens skød og Kha må flygte fra alt hvad hen kender op til overfladen. Samtidig med at Kha må kæmpe for overlevelse er den efterladte familie ikke klar til at opgive hen endnu – det er dog langt fra alle der har gode intentioner.
Det er en yderst flot tegneserie hvor læseren bliver trukket ind i interessant univers, hvor både identitet, køn og loyalitet spiller en stor rolle.
"Arkin – lysets vogter" af H. L. Phoenix
De norske forfattere og illustratorer kan altså noget lige i øjeblikket. H. L. Phoenix har skabt den utrolig smukke og stemningsfulde serie om Arkin. Indtil videre er der udkommet to bind i serien, men flere er under udarbejdelse.
Illustrationerne kan minde i streg og form om både Nordlys og Snekatteprinsen, men alligevel er den helt sin egen. Det hele går op i en højere enhed med smukke fuldfede farverige illustrationer, en utrolig detaljerigdom og en spændende historie.
Det er historien om drengen Arkin, der har mistet sine forældre, sin tro på fantasien og sin evne til at se frygten i øjnene. Ved at hjælpe, hvor der er brug for det, viser han sig værdig til at blive introduceret for Omniversets hemmeligheder. Han får fingrene i Den titelløse bog og han lærer at der er meget mere mellem himmel og jord end han havde troet muligt.
"Ragnarok" af Odin Helgheim
Kan man have et federe navn end Odin Helgheim når man skriver fantasy om nordisk mytologi? Næppe!
Det sat til siden, så er Ragnarok en virkelig flot og dragende graphic novel, og som læser er man tryllebundet fra første side. Illustrationerne er storslåede og spænder over hele farvespektret. Der er knald på detaljerne og illustrationerne er med til at binde historien rigtig godt sammen.
I første bog Fenrisulven møder vi drengen Ubbe Gunnhildsson. Han øver sig på at blive en ægte viking, der både er modig, tænksom og dygtig. Han ser op til sin mor, der er høvding i landsbyen og hans ældre bror vejleder ham. En dag ændres hans liv fuldstændigt da landsbyen bliver angrebet af en ulv – og ikke bare en almindelig ulv, men en stor og unaturlig en, der truer med at tage alt fra Ubbe.
God fornøjelse eller som de siger på norsk "Nyt".