For voksne

Kim Fupz Aakeson er den nye bibliotekspengekonge

Efter 26 år på toppen af listen over hvem, der har modtaget flest bibliotekspenge, er Bjarne Reuter blevet forvist til andenpladsen. Vi har fundet bøger frem fra den nye indehaver af førstepladsen og fortæller lidt om, hvorfor det er netop ham, der er den nye nr. 1.

Af Allan Johansen

Forfatter Kim Fupz Aakeson står i en frakke og læner sig op ad en grå væg
Foto: Sara Galbiati, Gyldendal Medie 2022

26 år i træk. Det er så lang tid forfatter Bjarne Reuter har indtaget 1. pladsen på listen over modtagere af bibliotekspenge. 

Nu er stimen brudt. Der sidder nemlig en ny konge øverst på listen og det er Kim Fupz Aakeson, som netop har modtaget en udbetaling på 731.955,32 kr. 

Men hvorfor er det lige Kim Fupz Aakeson, der har vippet Bjarne Reuter af pinden? Og hvorfor nu?

Overraskende og så alligevel ikke

Det er der flere årsager til fortalte områdeleder ved Aalborg Bibliotekerne, Gitte Fisker til TV-Avisen den 7. april (ca. 14 min. inde)

”Han er jo også oppe i årene, Bjarne Reuter, og så får det på en eller anden måde en ende med et forfatterskab på et tidspunkt. Så på et tidspunkt, så skulle han jo nok vippes af tronen. Men det var alligevel lidt overraskende”.

Der var dog nogle af Gitte Fiskers kollegaer, der gættede på, at den nye 1er godt kunne være netop Kim Fupz Aakeson.

Bredt forfatterskab og svære emner

”For det første har han jo et bredt forfatterskab, ligesom Bjarne Reuter. Han skriver både til de helt små, børnebøger, ungdomsbøger og voksenbøger. Og så formår han at skrive om nogle rigtigt svære emner – også til de helt små. Vi har billedbøger, der handler om papforældre, skilsmisse og krig og død, og det er han altså bare virkelig god til” - fortæller Gitte Fisker.

Fem gode fra et enormt forfatterskab

Vi har fundet fem bøger frem fra Kim Fupz Aakesons enorme forfatterskab. Der er mange flere virkelig gode bøger at vælge i mellem, så hvis du vil have mere, så kig endelig hen på dit lokale bibliotek.

Bibliotekar Line Dalbro Schaumann fortæller: 

Det er en skøn billedbog om at have en usynlig ven som man er rigtig glad for, indtil man møder en ny ”levende” ven – og de problemstillinger der opstår når man skal have nye venner. 

Bibliotekar Anne Grønhøj Krebs fortæller: 

”Det er en bog om krig og flugt, men hvor det er vendt på hovedet. Europa er krigshærget og 12-årige Rosa og hendes familie må flygte fra Danmark. Man følger deres vej ned gennem Europa mod Libyen, som både foregår til fods, i bil og i båd. Det er en tankevækkende og skræmmende bog, der kryber ind under huden på læseren og giver fornemmelse af, hvordan det er at være på flugt.

Målgruppen er fra 11 år og op.”

Bibliotekar Marianne Agger fortæller:

”Selvom man er blevet voksen, kan man sagtens læse en ungdomsroman en gang imellem. Især når den er skrevet af Kim Fupz Aakeson i samarbejde med en anden af Danmarks bedste ungdomsforfattere, Sanne Munk Jensen. 

Bogen handler om den unge Irene, der tager fra Ribe til Hellerup for at arbejde som au pair. Her kommer hun ind i et helt andet miljø hos en rig overklassefamilie. Et liv, som hun drømmer om, indtil hun opdager, at tingene ikke altid er, som de ser ud i den velhavende familie. Livsbekræftende historie om evig aktuelle emner som fx ungdom, sociale forskelle, løgne og virkelighed, grænser og identitet.”  

Bibliotekar Line Dalbro Schaumann fortæller: 

”Det er en spændende dystopisk fortælling om et samfund hvor alle voksne over 25 bliver ramt af sindssyge. En gruppe unge mennesker flygter fra Sønderjylland til Helsingør på jagt efter overlevende.

Det er år siden jeg har læst den, men jeg kan stadig huske den uhyggelige vibe bogen havde og beskrivelserne af de voksne der blev sindssyge."

Bibliotekar Erling Lykke fortæller: 

” Et eksempel på Kim Fupz Aakesons romaner for voksne er ”Bådens navn” fra 2018.  Bogens hovedperson er Susse, der er fængselspræst. Hun er gift med Mogens, som ved sin pensionering køber en sejlbåd. Det er en disposition, Susse ikke er tilfreds med. Hun tager modvilligt med ham ud at sejle en dag med stærk blæst. 

Mogens bliver slået over bord af en vildfaren mastebom og drukner. Efterfølgende kæmper Susse med skyldfølelsen over, om hun gjorde det rigtige eller om hun skulle have handlet anderledes. Det er en skyldfølelse hun forsøger at drukne i alkohol, men læseren efterlades i tvivl om, hvorvidt Susse handlede bevidst. Bogen er et meget stærkt psykologisk portræt af et menneske i dyb krise.”