Pia anbefaler: Tre bøger til læselisten i oktober
Af Pia Renée Bechmann
Traditionen tro er det den tid på året, hvor det vælter frem med nye bogudgivelser. Her kommer et bud på tre meget forskellige romaner, du skal føje til læselisten og hvorfor.
Den sidste sol af Christina Englund
Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med Christina Englunds særlige romanuniverser, er det på høje tid. Forfatteren står bag en række romaner, der på forskellig vis beskæftiger sig med den menneskelige psyke og skrøbelige liv.
Englunds særlige blik og omsorg for sine romanfigurer, der hjemsøges af ensomhed, sorg og tab, skaber en stor læseoplevelse, hvor man som læser lever sig helt ind i personernes liv og handlekraft.
Netop nu er Christina Englund aktuel med aktuel med 'Den sidste sol', hvor hun igen skaber en imponerende fortælling, denne gang om en kvinde, der på forskellige måder forlades af sin mand, og nu står tilbage i en verden, der ikke er som før; hvor universets love lidt efter lidt går i opløsning og det uforklarlige trænger sig på. Som altid ekstremt velresearchet, hvilket bl.a. har ført forfatteren på et roadtrip rundt i USA.
Læs også 'Slugt' af samme forfatter - en uforglemmelig fortælling baseret på virkelige hændelser om den amerikanske fotograf og kunstner Francesca Woodman, der voksede op i 1970'ernes New York og tog sit eget liv som 22-årig i 1981.
Vølvens vej - Ormehavet af Anne-Marie Vedsø Olesen
Med 'Vølvens vej - Ormehavet' er Anne-Marie Vedsø Olesen nået til femte og næstsidste bind i sin storslåede saga om jernalderens magtkampe, vølvemagi, heltedåd, slægt og ære med udgangspunkt i den nordiske mytologis ni verdener: Midgård, Asgård, Vanaheim, Jotunheim, Alfheim, Svartalfheim, Hel, Niflheim og Muspelheim.
Hovedpersonen Snehild er allerede fra fødslen udset til en tung skæbne, der fører hende rundt i mytologiens verden, hvor hun møder forskellige guder, væsner og uhyrer.
Et mægtigt og ikke mindst imponerende univers, som Anne-Marie Vedsø Olsesen formår at udfolde med stærk poesi og indlevelse, der gør serien til ren læsefryd. Hendes fortolkning af mytestoffet er forfriskende med indtil flere stærke kvinder i front, men uanset rolle er der ingen der forskånes i en verden, hvor undergangen venter.
I 'Vølvens vej - Ormehavet' har Snehild hørt nyt om sin mor, og rejser mod naturkraftens rige, Vanaheim, for at lede efter hende. Samtidig vokser Midgårdsormen sig ud af havet, hvor den forårsager oversvømmelser og jordskælv. Et andet sted er krigeren Berghild på sin egen hævnfærd udstyret med flammesværdet Gram. I Himlinge brygger ypperstepræstinden Ragnfrid på nye intriger, og kongens rådgiver Brynjulf havner i store personlige problemer, der koster ham fordærv, indflydelse og magt. Er Ragnarok nær?
Jeg giver alt væk af Emma Rosenzweig
Emma Rosenzweig romandebuterer med 'Jeg giver alt væk' - en fortælling om opløst ægteskab, parforhold og familie set fra 'den anden kvindes' perspektiv.
Måske er romanen inspireret af forfatterens eget liv, der er bestemt sammenfald, der gør dette til en mulighed. Læs den, hvis du er interesseret i ny dansk litteratur og er nyder af fortællinger, der vækker uro og griber ind i vores forestilling om virkelighedens verden.
Fortælleren, en kvinde i midt 20'erne, flytter sammen med en meget ældre mand, succesfuld komponist, i dennes hus på Nordsjælland. Her finder hun efterladte spor af kvinden, der boede der før. En indkøbsliste, et skolefoto, make-up i en skuffe. Indeholder de en besked, og hvordan formår hun at skabe et hjem i et hus, der stadig er beboet af en andens sjæl? Tankerne om ekskonen udvikler sig til en besættelse.
Jo mere hun forsøger at bryde ud af klichéen om den yngre kvinde, der ødelægger en familie, jo mere går virkeligheden omkring hende i opløsning. Ikke mindst da hun opdager, at hun er gravid, hvilket får flashbacks om forholdet til hendes egen mor til at springe op til overfladen.
Emma Rosenzweig er uddannet fra kunstakademiet Städelschule i Frankfurt, barnebarn til Jørgen Leth og gift med kunstneren, Tal R.