Martin og Martin: En snak om politiets rå og voldsomme hverdag
Nu det’ nu! I morgen starter Ordkraft og i løbet af tre dages litteratureufori går et hav af spændende forfattere på scenerne. Netop en af disse er forfatter Martin Wittrup Enggaard, som du kan opleve blive interviewet af intet mindre end en navnebror.
Af Ditte Jensen


Du har hørt navnet Martin Wittrup Enggaard før, har du ikke? Men måske du er lidt i tvivl om i hvilken forbindelse?
Her er et hint: Han er en forfatter, som til daglig arbejder i politiet.
Martin Wittrup Enggaard er drabsefterforsker, og det var ham, der fremsatte borgerforslaget om at lade politiet benytte sig af slægtskabssøgning i DNA-registret i deres opklaringsarbejde. Borgerforslaget blev vedtaget af Folketinget, og i 2024 førte det til, at der endelig kunne afsiges dom i sagen om Hanne With, der blev dræbt i 1990.
Nu kan du opleve Martin Wittrup Enggaard på dette års Ordkraft. Her skal han samtale med moderator Martin Jørgensen om den digtsamling, der udkom sidste år.
Blå bog: Martin Jørgensen
Martin Jørgensen, født 1978, arbejder som digital bibliotekar hos Hjørring Bibliotekerne.
Martin holder af alt, der lugter af kultur. Til dagligt arbejder han især med digital formidling, grafik, foto og video, men har hænderne dybt i bibliotekarvagt, informationssøgning og litteraturformidling.
Fritiden bruges også på litteratur i stor stil, hvor Martin er lektøranmelder, en smule bogblogger og bestyrer af et lille bogbytte-bibliotek.
"Jeg ser virkelig frem til at tale med Martin Wittrup Enggaard om hans bog enhver kontakt efterlader spor: politidigte,” starter Martin.
”Det er en vanvittig barsk og sindsoprivende digtsamling med afsæt i Martins arbejde som politibetjent og drabsefterforsker.
Digtene fortæller om en politiefterforskers søgen efter balance mellem helt almindelig hverdag og voldsomme oplevelser på jobbet.”
”Martins bog taler ind i bagsiden af at være både menneske og professionel i et yderst voldsomt fag. Det er især når arbejdet kaster lange skygger ind i privatlivet,” fortsætter Martin adspurgt, om der er nogle temaer i forfatterens arbejde, som han synes er særligt relevante.
”Han præsenterer en sjældent flot formidlet omgang poesi, som bærer tunge og svære følelser, men samtidigt er tilgængelig og går lige i både hjerte og hjerne.”

Blå bog: Martin Wittrup Enggaard
Drabsefterforsker Martin Wittrup Enggaard debutererede i 2024 med en digtsamling enhver kontakt efterlader spor, der bringer læseren rundt i afkrogene af en efterforskers psyke og leverer et klarsynet, socialt indigneret indblik i klasse, kriminalitet og politiarbejde i dagens Danmark.
Digtsamlingen følger en ung betjents vej fra politiskolen i København til drabsafdelingen. Arbejdet er ikke uden omkostninger. Det sætter sig i psyken. Kynismen trænger sig på, og han må hele tiden minde sig selv om, at ofrene er mere end sagsakter. De er mennesker med navne, familier og hårde skæbner.
Martin Wittrup Enggaards politidigte stiller et grundlæggende spørgsmål: Hvordan holder man sammen på sig selv og troen på at kunne gøre forskel i mødet med paraden af tragedier på samfundets absolutte bund? Der gives ingen entydige svar.
Læseren bliver ikke efterladt på sikker grund, men med et portræt af en virkelighed, som de færreste ser, og som de fleste nok helst vil lukke øjnene for.
Klik her og se hvor og hvornår du kan opleve Martin Wittrup Enggaard på Ordkraft 2025.
Hvorfor er du moderator på Ordkraft?
”Jeg læser naturligvis enormt meget, men er også utrolig nysgerrig på de tanker, som ligger bag ordene i en bog.
Som moderator får jeg en helt særlig mulighed for at dykke ned i netop forfatterens tanker, og måske endda få øje på noget, som både publikum og jeg ikke havde forventet,” slutter Martin af.
Du kan opleve Martin i samtale med forfatter Martin Wittrup Enggaard lørdag den 5. april klokken 15-15.45 i Biffen.