Søren Malthe vil give publikum et nyt perspektiv

Når Nordjyllands største (og bedste) ord- og litteraturfestival den 3.-5. april pynter Aalborgs gamle kraftværk med Ordkrafts karakteristiske røde farver, og bogelskere fra hele Nordjylland mødes i Kedelhallen, er det Søren Malthe, man kan opleve i samtale med forfatter Moussa Mchangama.

Af Ditte Jensen

Tags

Ordkraft
Søren Malthe står ved siden af Ordkraft-udstillingen på Hovedbiblioteket. Han holder den omtalte bog i denne artikel mellem hænderne og smiler let til kameraet. Baggrunden er let sløret og viser biblioteksrummet med bl.a. Gamezone.
"Jeg glæder jeg mig til at dykke ned i "Tekster om hjem", for der er virkelig meget at dykke ned," siger en spændt Søren Malthe, der til daglig arbejder som formidler på Aalborg Bibliotekerne. Her ses han fotograferet på Hovedbiblioteket.
Søren Malthe står blandt fyldte bogreoler og biblioteksudstillinger og holder den omtalte bog i denne artikel frem for sig i strakte arme, så den næste skjuler hans ansigt. Baggrunden er let sløret og viser biblioteksrummet med bl.a. glashjørnet.

Man fornemmer tydeligt, at Søren Malthe Nielsen er et menneske, der investerer sig i den snak, han som moderator skal have med nogle af de forfattere, der gæster Ordkraft. Tag nu for eksempel dén, man kan få fornøjelsen af at se ham udfolde med debattør, aktivist og nu også forfatter Moussa Mchangama. 

For når man spørger Søren Malthe, hvad han glæder sig til at snakke med Moussa Mchangama om, er det nemlig ikke så få ting, han kan bringe på banen.

Blå bog: Søren Malthe Nielsen

Icon Description

Søren Malthe Nielsen, født 1993.

Søren Malthe er opvokset i Støvring syd for Aalborg. Efter en kort afstikker til København er han nu bosat i Aalborg og arbejder som formidler på Aalborg Bibliotekerne.

Søren Malthe er uddannet cand. mag. i Kommunikation fra Aalborg Universitet i 2022 og har sidenhen arbejdet med kunst og kultur inden for museums- og teaterbranchen. 

Hertil har han været tilknyttet forskellige kulturprojekter og fungeret som moderator til diverse arrangementer omkring krop og kropsskam. Det er også et emne, Søren Malthe altid gerne vil vende - og hvis vinklen er handicap, er hans lykke gjort.

Når Søren Malthe ikke er på Hovedbiblioteket i Aalborg, kan man finde ham med en fiskestang ved Lindenborg Å i færd med at hive en ørred i land eller med en kø i hånden over et spil billard.

”Med samtalen glæder jeg mig til at dykke ned i Tekster om hjem, for der er virkelig meget at dykke ned i,” fortæller han.

”Bogen består af 24 tekster, der alle på en eller anden måde lader til at servere det, Moussa Mchangama giver lovning på i indledningen til bogen: 

TIL JER, DER LIGESOM JEG HAR MANGLET SPROG FOR, HVEM OG HVAD I VAR, ER OG GERNE VIL BLIVE

Det er tydeligt for mig, at udgangspunktet for bogen mest af alt er Moussa Mchangamas levede liv og egne erfaringer. 

Og det glæder jeg mig til at spørge Moussa ind til,” afslører Søren Malthe og uddyber: 

”Altså hvordan processen med at skrive en bog, der trækker på så personlige erfaringer, har været? 

Tag nu bare denne sætning fra teksten Fatamorgana:

Jeg arbejder på at prøve at glemme farven på min hud, der minder mig om, at jeg er med til festen på lånt tid

Jeg synes, citatet er meget sigende, for vi er mange, der er med til festen på lånt tid. Måske på grund af vores hudfarve, queerness, kropsvariationer og familiekonstellationer. Og det er noget af det, jeg glæder mig til at spørge Moussa om på Ordkraft, for hvilken betydning har det, når man som menneske er med til festen – måske endda det gode selskab – på lånt tid?”

En snak om at høre til eller ej

”Jeg glæder mig også til at tale med Moussa om, hvordan det har været at springe ud som debutant med Tekster om hjem,” fortsætter Søren Malthe.

”Mange kender jo Moussa Mchangama som aktivist og debattør i den offentlige debat, men med bogen skaber han et nyt, mere intimt og poetisk sprog, hvilket allerede er tydeligt i titlen på bogen.”

Søren Malthe står med den omtalte bog i denne artikel i hænderne. Han smiler til kameraet. Baggrunden er let sløret og viser biblioteksrummet.

Blå bog: Moussa Mchangama

Icon Description

Moussa Mchangama er ekspert i social, global bæredygtighed og partner i rådgivningsvirksomheden In Futurum. Som aktivist og debattør har han i årevis været en vigtig stemme i den danske samtale om familieskab og racisme.

I 2024 debuterede han som forfatter med Tekster om hjem, der handler om at stifte familie og om at drømme. Om fællesskaber, om at høre til og om at være med til at skabe et nyt sprog for sorthed i Danmark.

Klik her og se hvor og hvornår du kan opleve Moussa Mchangama på Ordkraft.

Hvad håber du, at publikum vil få med sig fra din samtale med Moussa Mchangama?

”Med samtalen håber jeg, at publikum får et nyt perspektiv på, hvad det egentlig vil sige at finde hjem, når hjem ikke er givet på forhånd. 

På den måde bliver det forhåbentlig også en snak om privilegier, og mit ønske er, at selvom bogen umiddelbart er dedikeret til ”(…) jer, der ligesom jeg har manglet sprog for, hvem og hvad I var, er og gerne vil blive”, så er de 24 tekster lige så relevante for alle dem, der har carte blanche til festen,” slutter Søren Malthe af.

Du kan opleve Søren Malthe i samtale med forfatter Moussa Mchangama torsdag den 3. april klokken 14-14.45 i Biffen. 

Derudover er Søren Malthe også ordstyrer for snakken med gymnasielærer og projektleder i Nordspråk Lotte Prætorius og næstformand i Foreningen Norden Annette Vilhelmsen fredag den 4. april klokken 15-15.30 i Biffen. 

Slutteligt kan Søren Malthe også opleves i samtale med forfatter Ida Marie Forster lørdag den 5. april klokken 12.45-13.30 i Biffen.