Mathias og Madsens minirevolution

Nu varer det ikke længe, før det kan tælles på én hånd, de få gange du skal sove, før der atter er Ordkraft. Når festivalen afholdes, er det Mathias’ job at moderere samtalen med forfatter Hans Peter Madsen.

Af Ditte Jensen

Tags

Ordkraft
Mathias står i bibliotekshaven ved Hovedbiblioteket. Han holder bogen "Hyldemeter" i den ene hånd og har den anden hånd i lommen. Mathias smiler til kameraet. Himlen er blå og solen skinner.
Hvis du er fast biblioteksgæst på Vejgaard Bibliotek, er du uden tvivl stødt på Mathias. Det er nemlig der, han har sin daglige gang. Dog er han her fanget i forårssolen i bibliotekshaven ved Hovedbiblioteket med "Hyldemeter" i hånden.
Mathias sidder i bibliotekshaven ved Hovedbiblioteket. Han holder bogen "Hyldemeter" i den ene hånd. Mathias smiler til kameraet. Himlen er blå og solen skinner.

Hvis du ikke umiddelbart synes, at navnet Hans Peter Madsen ringer de helt store klokker hos dig, er du undskyldt. Det var nemlig først i 2021, Hans Peter Madsen debuterede, så han er et af de nyere forfatternavne, du kan få fornøjelsen af at stifte bekendtskab med på Ordkraft. Men ifølge Mathias Maagaard gør det ham nu ikke mindre spændende.

”Hans Peter Madsen er et forholdsvist nyt navn på den danske litteraturscene, men jeg synes, der allerede er en vis spænding i at følge hans forfatterskab,” starter Mathias. 

Blå bog: Mathias Maagaard Jensen

Icon Description

Mathias Maagaard Jensen, født 1990. 

Mathias er uddannet kandidat fra Det Informationsvidenskabelige Akademi ved Københavns Universitet i 2015 og har siden været ansat ved Aalborg Bibliotekerne.

Han afholder bogcaféer med titler udenfor bestsellerlisterne og arbejder til dagligt på Vejgaard Bibliotek og i området Børn & Læsekultur.

”I den anmelderroste novelledebut Brænd huset ned, giv træet vand fra 2021 så vi allerede noget revolutionært og samfundsomvæltende. 

I romanen Hyldemeter fra sidste år, som jeg skal snakke med ham om, ser vi starten på en nok verdens mindste revolution, når vores hovedperson genoplever venskabet med A., som er død, og hvordan de dengang ville omstyrte sproget indefra og dernæst hele samfundet. Men sådan går det ikke helt."

"Det er en vild, sanselig og sprognørdet oplevelse at læse Hans Peter Madsens bøger. De samme sætninger kan sommetider komme 2-3 gange i rap, men med bittesmå ændringer som f.eks. i forholdsord eller ejefald. Intet er skrevet i hast eller overladt til tilfældighederne. Det er så dejligt kompromisløst.”

Eksperimenterende og absurd sjovt

Hvis der er noget, der kan antænde en ild i en biblioteksansat, er det ofte, når noget kan gå hen og blive dejligt nørdet. Så der er vist ikke megen tvivl om, hvad eventuelle bibliotekskolleger, der måtte befinde sig i Biffens sale til Ordkraft, kan få ud af en spændende forfattersamtale som denne. 

Men hvad Mathias håber, at alle andre publikummer vil få ud af det, har han gjort sig en del tanker om: 

”Jeg håber, at publikum vil få kendskab til et nyt forfatterskab og til, hvordan bøger også kan skrives. For personligt er det længe siden, jeg har læst noget lige så eksperimenterende og absurd sjovt, som Hans Peter Madsens Hyldemeter."

Blå bog: Hans Peter Madsen

Icon Description

Har du nogensinde tænkt over, at der findes andre retskrivningsregler for pølsemænd? Det har A. Eller det havde han. A. er død, og nu forsøger hans barndomsven at fortælle hans historie.

Det er udgangspunktet for Hans Peter Madsens første roman, Hyldemeter. En roman, der handler om et ulige venskab, længsel, landbrug og en vestjysk gymnasiedrengs fejlslagne forsøg på at lave en revolution.

Hans Peter Madsen (f. 1995) debuterede i 2021 med novellesamlingen Brænd huset ned, giv træet vand. Romanen Hyldemeter (2024) blev præmieret af Statens Kunstfond.

Han skriver bøger for mennesker af den slags, der skriger ad radioen, når værten roder rundt i ligge og lægge. Selv er han dog sød nok.

Klik her og se hvor og hvornår du kan opleve Hans Peter Madsen på Ordkraft 2025. 

"Flere gange undervejs var der passager, jeg måtte genlæse, fordi jeg synes, de var spændende og sjovt skrevet. Især humoren synes jeg kunne være spændende at få en snak om, og hvordan man inkorporere det sprog og handling.” 

Mathias står i bibliotekshaven ved Hovedbiblioteket. Han holder bogen "Hyldemeter" i den ene hånd og har den anden hånd i lommen. Bag Mathias kan man se glashjørnets farverige vinduer. Mathias smiler og kigger lidt til højre for kameraet. Himlen er blå og solen skinner.

Er der nogen særlige temaer i Hans Peter Madsens arbejde, du ser som særligt relevante i dagens samfund? 

”Vi befinder os en skæbnetid,” siger Mathias, ”hvor verdensordenen er kastet op i luften, og hvor ords betydning er vigtigere end nogensinde før.

Hans Peter Madsen forklarer i Hyldemeter oprindelsen af nogle ord og metaforer, men skaber i lige så høj grad nye. 

Nye ord, der skal være med til at omstyrte vores sprog og skabe en revolution. 

Især dette begreb – revolution – bliver spændende at snakke med forfatteren om, og hvor stor eller lille en revolution kan være,” afslører Mathias og får vist her afslutningsvis løftet en flig for noget af det, man som publikum kan se frem til at høre de to tale om. 

Du kan opleve Mathias i samtale med forfatter Hans Peter Madsen lørdag den 5. april klokken 11.45-12.30 i Biffen.